Figový koláč

Figový koláč

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky

  • 100 g masla (studené, nakrájané na kúsky)

  • 70 g cukru práškového

  • 1 vajce

  • Štipka soli

Na náplň:

  • 300 g čerstvých fig (alebo sušených namočených vo vode)

  • 100 g medu

  • 150 g mascarpone (alebo tvarohu)

  • 1 citrón (kôra nastrúhaná)

  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

  • 50 g mandľových lupienkov (na posypanie)

Postup:

  • Príprava cesta:

V mise zmiešaj múku so soľou a práškovým cukrom. Pridaj studené maslo a prstami ho zapracuj do múky, až vznikne drobivá zmes. Pridaj vajce a rýchlo vypracuj hladké cesto. Zabaľ ho do fólie a daj na 30 minút do chladničky.

  • Príprava náplne:

Figy nakrájaj na tenké plátky. V miske zmiešaj mascarpone, med, nestrúhanú citrónovú kôru a vanilkový extrakt.

  • Pečenie:

Rúru predhrej na 180 °C. Cesto rozvaľkaj na pomúčenej ploche a vyskladaj do okrúhlej formy na pečenie (priemer cca 24 cm). Na cesto natri mascarpone krém a na vrch rozlož figové plátky. Posyp mandľovými lupienkami. Koláč peč približne 30-35 minút, kým cesto nezhnedne do zlatista a figy nezmäknú.

  • Podávanie:

Koláč nechaj vychladnúť a podávaj s lyžičkou šľahačky alebo zmrzliny podľa chuti.

Zdroj foto: freepik