
Figový koláč
Ingrediencie:
Na cesto:
-
200 g hladkej múky
-
100 g masla (studené, nakrájané na kúsky)
-
70 g cukru práškového
-
1 vajce
-
Štipka soli
Na náplň:
-
300 g čerstvých fig (alebo sušených namočených vo vode)
-
100 g medu
-
150 g mascarpone (alebo tvarohu)
-
1 citrón (kôra nastrúhaná)
-
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
-
50 g mandľových lupienkov (na posypanie)
Postup:
-
Príprava cesta:
V mise zmiešaj múku so soľou a práškovým cukrom. Pridaj studené maslo a prstami ho zapracuj do múky, až vznikne drobivá zmes. Pridaj vajce a rýchlo vypracuj hladké cesto. Zabaľ ho do fólie a daj na 30 minút do chladničky.
-
Príprava náplne:
Figy nakrájaj na tenké plátky. V miske zmiešaj mascarpone, med, nestrúhanú citrónovú kôru a vanilkový extrakt.
-
Pečenie:
Rúru predhrej na 180 °C. Cesto rozvaľkaj na pomúčenej ploche a vyskladaj do okrúhlej formy na pečenie (priemer cca 24 cm). Na cesto natri mascarpone krém a na vrch rozlož figové plátky. Posyp mandľovými lupienkami. Koláč peč približne 30-35 minút, kým cesto nezhnedne do zlatista a figy nezmäknú.
-
Podávanie:
Koláč nechaj vychladnúť a podávaj s lyžičkou šľahačky alebo zmrzliny podľa chuti.
Zdroj foto: freepik