Zdravý, rýchly a chutný recept z teplovzdušnej fritézy: CITRÓNOVÝ KOLÁČ

Zdravý, rýchly a chutný recept z teplovzdušnej fritézy: CITRÓNOVÝ KOLÁČ

Tento recept na citrónový koláč s polevou pripravíte jednoducho v horkovzdušnej fritéze. Koláč je nadýchaný, jemný a osviežujúci vďaka citrónovej kôre a šťave. Po upečení sa poleje sladkou citrónovou polevou, ktorá dodá extra chuť. Je to rýchly a energeticky úsporný spôsob, ako pripraviť chutný dezert.

Porcie: 8–10
Príprava: 10 minút
Pečenie: cca 1 hodina
Náročnosť: Jednoduchý
Typ: Vegetariánsky, bez orechov

Ingrediencie:

  • 250 g masla (izbovej teploty)

  • 250 g kryštálového cukru

  • 4 vajcia

  • 250 g samopekárskej múky

  • 3 citróny (kôra aj šťava)

  • 100 g práškového cukru​

Postup:

  1. Príprava formy: Vyložte formu na koláč papierom na pečenie.

  2. Príprava cesta: Do misy vložte maslo, cukor, vajcia, múku, štipku soli a dve tretiny nastrúhanej citrónovej kôry. Pomocou elektrického mixéra šľahajte 4–5 minút, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná.

  3. Predhriatie fritézy: Predhrejte horkovzdušnú fritézu na 160 °C.

  4. Pečenie: Cesto nalejte do pripravenej formy a uhladte povrch. Vložte do fritézy a pečte 1 hodinu až 1 hodinu a 10 minút, kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Ak sa povrch začne príliš tmavnúť, prikryte ho alobalom. Po upečení nechajte koláč 5 minút vychladnúť vo forme.

  5. Príprava polevy: Medzitým zmiešajte práškový cukor, zvyšnú citrónovú kôru a toľko citrónovej šťavy, aby vznikla hladká, tekutá poleva.

  6. Dokončenie: Opatrne vyberte koláč z formy a položte ho na mriežku. Pomocou špajdle urobte v hornej časti koláča hlboké dierky. Pomaly polejte polevou, nechajte ju vsiaknuť a stiecť po okrajoch. Pred podávaním nechajte polevu stuhnúť.​

Videá pre inšpiráciu:

Nové zdravé, rýchle a chutné recepty z teplovzdušnej fritézy každý piatok!

Vyskúšajte aj:

Zdroj foto: Freepik