
Zdravý, rýchly a chutný recept z teplovzdušnej fritézy: CITRÓNOVÝ KOLÁČ
Tento recept na citrónový koláč s polevou pripravíte jednoducho v horkovzdušnej fritéze. Koláč je nadýchaný, jemný a osviežujúci vďaka citrónovej kôre a šťave. Po upečení sa poleje sladkou citrónovou polevou, ktorá dodá extra chuť. Je to rýchly a energeticky úsporný spôsob, ako pripraviť chutný dezert.
Porcie: 8–10
Príprava: 10 minút
Pečenie: cca 1 hodina
Náročnosť: Jednoduchý
Typ: Vegetariánsky, bez orechov
Ingrediencie:
-
250 g masla (izbovej teploty)
-
250 g kryštálového cukru
-
4 vajcia
-
250 g samopekárskej múky
-
3 citróny (kôra aj šťava)
-
100 g práškového cukru
Postup:
-
Príprava formy: Vyložte formu na koláč papierom na pečenie.
-
Príprava cesta: Do misy vložte maslo, cukor, vajcia, múku, štipku soli a dve tretiny nastrúhanej citrónovej kôry. Pomocou elektrického mixéra šľahajte 4–5 minút, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná.
-
Predhriatie fritézy: Predhrejte horkovzdušnú fritézu na 160 °C.
-
Pečenie: Cesto nalejte do pripravenej formy a uhladte povrch. Vložte do fritézy a pečte 1 hodinu až 1 hodinu a 10 minút, kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Ak sa povrch začne príliš tmavnúť, prikryte ho alobalom. Po upečení nechajte koláč 5 minút vychladnúť vo forme.
-
Príprava polevy: Medzitým zmiešajte práškový cukor, zvyšnú citrónovú kôru a toľko citrónovej šťavy, aby vznikla hladká, tekutá poleva.
-
Dokončenie: Opatrne vyberte koláč z formy a položte ho na mriežku. Pomocou špajdle urobte v hornej časti koláča hlboké dierky. Pomaly polejte polevou, nechajte ju vsiaknuť a stiecť po okrajoch. Pred podávaním nechajte polevu stuhnúť.
Videá pre inšpiráciu:
Nové zdravé, rýchle a chutné recepty z teplovzdušnej fritézy každý piatok!
Vyskúšajte aj:
Zdroj foto: Freepik