
Pistáciový koláč s jahodami
Lahodný pistáciový koláč s jahodami je ideálny dezert na teplé dni – spája jemný orechový krém s chrumkavým lístkovým cestom a sviežimi jahodami. Jednoduchý na prípravu, no efektne vyzerajúci koláč určite očarí každého pri stole.
Ingrediencie:
-
120 g masla
-
120 g kryštálového cukru
-
3 vajcia
-
150 g nesolených pistácií
-
15 g Zlatého klasu
-
10 ml tuzemáku
-
2 balenia lístkového cesta
-
štipka soli
-
500 g jahôd
-
40 g medu
-
šťava z ½ citróna
Postup:
-
Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme vajcia.
-
Pridáme najemno namleté pistácie, Zlatý klas, tuzemák a premiešame.
-
Jedno lístkové cesto rozprestrieme a vyrežeme z neho 30 cm dlhý obdĺžnik (alebo kruh vhodnej veľkosti - záleží aký vzhľad koláča preferujete).
-
Z druhého cesta vyrežeme 2 cm široké pásy a na základnom ceste vytvoríme vyvýšené okraje. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom so štipkou soli.
-
Do stredu natrieme pripravený krém. Na krém poukladáme umyté a nakrájané jahody.
-
Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút.
-
Upečený a vychladnutý koláč polejeme medom zmiešaným s citrónovou šťavou.
Servírovanie:
Koláč podávame ozdobený na štvrtiny nakrájanými čerstvými jahodami a nahrubo nasekanými pistáciami.
Video pre inšpiráciu:
Zdroj foto: Freepik