Pistáciový koláč s jahodami

Pistáciový koláč s jahodami

Lahodný pistáciový koláč s jahodami je ideálny dezert na teplé dni – spája jemný orechový krém s chrumkavým lístkovým cestom a sviežimi jahodami. Jednoduchý na prípravu, no efektne vyzerajúci koláč určite očarí každého pri stole.

Ingrediencie:

  • 120 g masla

  • 120 g kryštálového cukru

  • 3 vajcia

  • 150 g nesolených pistácií

  • 15 g Zlatého klasu

  • 10 ml tuzemáku

  • 2 balenia lístkového cesta

  • štipka soli

  • 500 g jahôd

  • 40 g medu

  • šťava z ½ citróna​

Postup:

  1. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme vajcia.

  2. Pridáme najemno namleté pistácie, Zlatý klas, tuzemák a premiešame.

  3. Jedno lístkové cesto rozprestrieme a vyrežeme z neho 30 cm dlhý obdĺžnik (alebo kruh vhodnej veľkosti - záleží aký vzhľad koláča preferujete).

  4. Z druhého cesta vyrežeme 2 cm široké pásy a na základnom ceste vytvoríme vyvýšené okraje. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom so štipkou soli.

  5. Do stredu natrieme pripravený krém. Na krém poukladáme umyté a nakrájané jahody.

  6. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút.

  7. Upečený a vychladnutý koláč polejeme medom zmiešaným s citrónovou šťavou.​

Servírovanie:

Koláč podávame ozdobený na štvrtiny nakrájanými čerstvými jahodami a nahrubo nasekanými pistáciami.​

Video pre inšpiráciu:

Zdroj foto: Freepik