Mrkvová torta „Torta Camilla“ od Giuseppeho

Mrkvová torta „Torta Camilla“ od Giuseppeho

Torta Camilla nie je len dezert – je to oslava vôní a chutí, ktoré dokonale ladia: sladkosť mrkvy, citrusová sviežosť pomaranča, zemitosť mandlí a luxusný figový džem s chrumkavými orechmi. Tento výnimočný recept spája tradičné suroviny s moderným cukrárskym šmrncom a je dôkazom toho, že aj mrkvová torta môže byť skutočným majstrovským dielom. 

Ingrediencie na korpus:

4 veľké vajcia, 300 g jemného trstinového cukru, 1 ČL vanilkového extraktu, 160 ml slnečnicového oleja, 375 g mrkvy, nastrúhanej, jemne nastrúhaná kôra z 2 neošetrených pomarančov, 450 g múky typu „00“, preosiatej, 1½ PL prášku do pečiva, 1 PL mletej škorice, ½ ČL mletého zázvoru, ¼ ČL soli, 180 g mletých mandlí, 225 g čerstvej pomarančovej šťavy.

Na figový a orechový džem: 600 g fíg, rozštvrtených, jemne nastrúhaná kôra z 1 neošetreného pomaranča, 150 g želírovacieho cukru, ½ ČL pektínu, 40 g vlašských orechov, nasekaných.

Na krém z čerstvého syra: 110 g nesoleného masla, zmäknutého, 200 g práškového cukru, 1 ČL vanilkovej pasty, jemne nastrúhaná kôra z 1 neošetreného pomaranča, 190 g plnotučného čerstvého syra (napr. Philadelphia).

Na kandizované orechy: 50 g vlašských orechov, 25 g javorového sirupu

Na kandizovanú mrkvu: 1 veľká mrkva, 100 g kryštálového cukru

Na ozdobu: 1 figa, nakrájaná na 8 mesiačikov

Vybavenie, ktoré budete potrebovať: 3x tortové formy s priemerom 20 cm, vymastené a vystlané papierom na pečenie, 1 plech vystlaný papierom na pečenie, veľké cukrárske vrecko, stredné cukrárske vrecko s malou hviezdičkovou špičkou, stredné cukrárske vrecko s veľkou hviezdičkovou špičkou, stredné cukrárske vrecko so strednou hladkou špičkou, 2–3 varešky s namastenou rúčkou.

Postup:

Predhrejte rúru na 180 °C (160 °C s ventilátorom). V mise mixéra vyšľahajte vajcia, cukor a vanilkový extrakt do trojnásobného objemu. Pri nízkych otáčkach prilievajte olej, pridajte nastrúhanú mrkvu a kôru z pomarančov. Do zmesi vmiešajte múku, prášok do pečiva, koreniny, soľ a mandle. Nakoniec pridajte pomarančovú šťavu. Cesto rozdeľte do troch 20 cm tortových foriem a pečte 30–35 minút. Uvarte figový džem zmiešaním fíg, cukru, pektínu a pomarančovej kôry. Po vychladnutí vmiešajte vlašské orechy. Pripravte si frosting – vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte vanilkovú pastu, pomarančovú kôru a krémový syr. Vlašské orechy skaramelizujte s javorovým sirupom v rúre. Nastrúhajte mrkvu na pásiky, uvarte ich v cukrovom sirupe, vysušte a stočte na varešky. Poskladajte tortu: natrite korpusy frostingom a figovým džemom. Ozdobte polonahým efektom, kandizovanými orechmi, figami a stočenými mrkvovými pásikmi.

Zdroj: https://www.dennikrelax.sk/clanok/finalovy-suboj-o-titul-najlepsieho-australskeho-cukrara-amatera-

Video pre inšpiráciu:

Zdroj foto: TV Paprika