Mrkvový koláč

Mrkvový koláč

Náročnost: jednoduchá príprava
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 60 minút
Vystačí na: asi 24 porcií

Na cesto:

  • 6 vajec
  • 300 g trstinového cukru
  • 2 balíčky Trstinového cukru s rumovou arómou Dr. Oetker
  • 300 ml oleja
  • 400 g celozrnnej múky
  • 170 g mletých mandlí
  • 2 balíčky Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
  • 700 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 100 g hrozienok namočených v rume

Na sirup:

  • 100 ml pomarančového džúsu
  • 80 g cukru
  • šťava z 1 limetky


Na krém:

  • 1 balíček Zlatého klasu bez varenia Dr. Oetker
  • 60 g cukru
  • 500 ml polotučného mlieka
  • 250 g mascarpone
  • 1 balíček Finesse citrónovej kôry Dr. Oetker


Na ozdobenie:
Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr. Oetker

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie s vyšším okrajom (30 × 40 cm)
elektrický ručný šľahač


1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s trstinovými cukrami elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme olej, múku zmiešanú s mandľami a kypriacim práškom a vymiešame dohladka. Nakoniec vmiešame
nastrúhanú mrkvu a hrozienka. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba pečenia: asi 60 minút

2. Na prípravu sirupu v kastróliku povaríme džús s cukrom a šťavou z limetky. Koláč na niekoľkých miestach poprepichujeme špajdľou a polejeme ešte horúcim sirupom. Koláč necháme vychladnúť.

3. Na prípravu krému vyšľaháme v mlieku Zlatý klas s cukrom podľa návodu na obale. Pridáme mascarpone a kôru a ešte krátko vyšľaháme. Krém nanesieme na vychladnutý koláč a dozdobíme.