Makový závin so slivkami

z babičkinho receptára

ľahká príprava
Doba prípravy: asi 45 minút
Doba kysnutia: asi 30 + 10 minút
Doba pečenia: asi 35 minút
Vystačí na: 1 závin

Na cesto:
350 g polohrubej múky
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
štipka soli
2 zarovnané PL cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
100 g rozpusteného vychladnutého masla
125 ml vlažného mlieka
1 žĺtok

Na náplň:
200 g sliviek (mrazených alebo kompótovaných)
70 g cukru
2 zarovnané PL strúhanky
200 g hotovej makovej náplne

Na potretie:
1 vajce

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)

1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo, mlieko a žĺtok a ručne vypracujeme dohladka. Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme  asi 30 minút na teplom mieste kysnúť.

2. Na prípravu náplne zmiešame slivky s cukrom.

3. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme pomocou váľka na plát s rozmermi 30 x 40 cm. Plát posypeme strúhankou, nanesieme slivky a potrieme makovou náplňou. Kratšie kraje plátu prehneme dovnútra asi o 2 cm, aby nám nevyliezla náplň a plát zrolujeme od dlhšieho kraja. Závin prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte asi 10 minút kysnúť. Povrch závinu potrieme pomocou štetca alebo pierka rozšľahaným vajcom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 35 minút

4. Závin necháme vychladnúť a pred podávaním môžeme pocukrovať.

TIP:
Pred pečením môžeme závin posypať nasekanými orechami.