Kakaovo-perníkové muffiny s fondánom

Kakaovo-perníkové muffiny s fondánom

Náročnosť: 1 bábovka
Doba prípravy: asi 40 minút
Vystačí: na 20 porcií

Prísady:

Na cesto:
50 g kakaa
240 ml horúcej vody
115 g zmäknutého masla
150 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
2 vajcia
175 g hladkej múky
1/2 balíčka Kypriaceho prášku do perníka Dr.Oetker


Na ozdobenie:
1 balenie Fondánu Dr.Oetker
Perličky strieborné Dr.Oetker


Ešte potrebujeme:
plech na muffiny
papierové košíčky
elektrický ručný šľahač
formičky
farebnú stužku


Príprava:

1. Na prípravu cesta dôkladne rozmiešame kakao v horúcej vode a necháme pri izbovej teplote vychladnúť. V mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni zmäknuté maslo s cukrom a vanilínovým cukrom. Postupne pridávame po jednom vajcia a vyšľaháme dohladka. Prisypeme múku s kypriacim práškom do perníka a na záver pridáme už pripravenú kakaovú zmes. Cesto vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka.
2. Do formy na muffiny vložíme papierové košíčky a naplníme ich asi do 2/3 cestom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 2

Doba pečenia: asi 20 minút

3. Po upečení vyberieme košíčky z formy na muffiny a necháme vychladnúť.

4. Na ozdobenie pocukrujeme dosku práškovým cukrom a fondán rozvaľkáme na obdĺžnik s dĺžkou rolády a hrúbkou asi 2 – 3 mm. Pomocou formičiek (napr. kvetinky, hviezdičky, srdiečka) povykrajujeme ľubovoľné tvary a umiestnime ich na muffiny. Fondán k cestu prilepíme tubičkou.

5. Z fondánu vytvoríme ružičky.

Postup na tvorbu ružičiek:
1. Fondán vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska. Okraje koliesok sploštíme/stenčíme oblou stranou lyžice. Tým dosiahneme prirodzenejší efekt okvetných lístkov.
2. Jedno koliesko zrolujeme (bude tvoriť stred ružičky). Zvyšné kolieska pevne pritlačíme okolo stredu ružičky (vytvoríme tak okvetné plátky). Na jednu ružičku použijeme približne 5 okvetných plátkov. Hotové ružičky necháme stuhnúť pri izbovej teplote (asi 30 minút). Spodnú štvrtinu môžeme odrezať pomocou ostrého noža, aby ružička na torte lepšie sedela. Ružičky prilepíme k torte pomocou bielej tubičky alebo jej miernym navlhčením vodou.

 

2. Muffiny dozdobíme striebornými perličkami, ktoré k cestu tiež prilepíme pomocou bielej tubičky a nakoniec okolo papierového košíčka uviažeme stužku.