Kokosové kura s koreňovou zeleninou, bylinkami a granátovým jablkom

Kokosové kura s koreňovou zeleninou, bylinkami a granátovým jablkom

Pečené kokosové kura s koreňovou zeleninou, bylinkami a granátovým jablkom, ktoré vašu návštevu určite dostane!

Budeme potrebovať:

  • 4 kuracie stehná
  • soľ a korenie (podľa chuti)
  • 1 cesnak
  • 2 cibule
  • 4 PL masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 3 mrkvy
  • 3 stonky zeleru
  • 1/4 šálky hladkej múky
  • 3 šálky kuracieho vývaru
  • 2 limetky
  • 120 ml kokosové mlieko
  • 20 g koriander
  • 10 g zázvor
  • 2 g čili
  • 100 g jazmínovej ryže
  • 1 badián


Kuracie mäso dochuťte soľou a korením. Dve polievkové lyžice masla a dve polievkové lyžice olivového oleja rozohrejte na panvici na miernom ohni. Pridajte kuracie stehná, prikryte ich a nechajte smažiť 3-4 minúty, alebo kým kurča nie je pekne prepečené. Obráťte, prikryte a opekajte ďalšie 3-4 minúty. Vyberte kura z panvice a odložte ho bokom.

Do panvice pridajte cibuľu, zeler a mrkvu. Zvýšte teplotu na stredne vysokú a za stáleho miešania varte asi 5 minút, kým zelenina mierne skaramelizuje a zmäkne. Pridajte cesnak a varte ešte asi 30 sekúnd. Do hrnca vsypte zvyšné maslo a nechajte ho rozpustiť. Primiešajte múku a poriadne premiešajte, aby nezostali žiadne hrudky. Varte za stáleho miešania, kým múka nezhnedne a nezíska orieškovú arómu. Nalejte vývar a  kokosové mlieko a dobre premiešajte. Kuracie stehná vložíme do omáčky a dusíme na miernom ohni. Pridáme nastrúhaný zázvor a čili. Stehná podávame s čerstvo narezaným koriandrom, granátovým jablkom a jazmínovou ryžou.

Ak vás láka vyskúšať nové recepty, ohúriť návštevu alebo len spraviť radosť vašim najbližším, sledujte od 1. októbra o 14:00 hneď dve časti za sebou novej kuchárskej šou Celý svet na panvici s Gabom Kocákom na TV Paprika, ktorá  opäť stavila na lokálnu produkciu.