Image

Bravčová panenka s jablkovým pyré a škoricou

Ingrediencie:

  • 800 g bravčová panenka
  • 1 PL sušený cesnak
  • 1 ČL čierne korenie čerstvo mleté
  • 10 g tymian
  • 400 g červené jablká
  • 200 g maslo
  • 1 ČL dijonská horčica
  • olivový olej
  • soľ
  • 5 g škorice, približne jedna malá čajová lyžička

Postup:
    1. Pripravte si vodný kúpeľ s udržateľnou teplotou 63°C.
    2. Panenku odblaňte, očistite, osoľte, okoreňte a nechajte 5 minút pri izbovej teplote. Na panvici rozpáľte 2 PL oleja a panenku sprudka opečte z každej strany do hneda (max. 3 minúty).
    3. Pripravte si veľké (5l) uzatvárateľné vrecko na varenie. Vlejte doň 100 ml olivového oleja, vsypte sušený cesnak, tymian, vložte doň mäso, pohrkajte, aby sa marináda dostala na celý povrch panenky, vysajte vzduch, uzatvorte a vložte na 90 minút do vodného kúpeľa. Po uvarení vytiahnite, utrite do sucha papierovou utierkou a opäť opečte na panvici z každej strany do hneda. Nechajte 2 minúty odpočinúť a nakrájajte.
    4. Jablká očistite, odstráňte jadierka, nakrájajte a varte pod pokrievkou v malom množstve nesolenej vody. Varte do mäkka a nechajte odpariť čo najviac vody. Následne jablká sceďte a rozmixujte do hladka. Pridajte na kocky nakrájané maslo, 1 ČL dijonskej horčice,  škoricu  a vyšľahajte zamatovo jemné pyré. Dochuťte len soľou.
    5. Na plytký tanier servírujte pyré, vedľa uložte panenku. Mäso polejte olivovým olejom, okoreňte. Ozdobte čerstvým tymianom. Ako príloha je vhodný sparený kel pripravený na masielku, ale pochutnáte si aj na zemiakoch pečených na kačacej masti, posypaných bylinkami, napríklad petržlenom, či tymianom.