
Detvianska vianočná kapustnica
Potrebujeme:
1 ks údené koleno,
1 kg až 1,5 g bravčového mäsa,
1 kg kyslej kapusty,
1 väčší pár údenej klobásy,
30 - 40 g sušených húb,
50 g sušených sliviek,
soľ,
mleté čierne korenie,
červenú mletú papriku,
5 strednej veľkých hlávok cibuli,
3 veľké zemiaky,
1 šľahačkovú smotanu a
3 strúčiky cesnaku.
Postup:
- Sušené huby namočíme v troche mlieka a necháme postáť.
- Údené koleno dáme variť, keď je mäkké vyberieme ho a do vývaru z údeného mäsa pridáme kapustu, huby, klobásu, sušené slivky a nechám povariť.
- Medzitým si osmažíme na masti cibuľku, pridáme červenú mletú papriku, mleté čierne korenie a na kocky nakrájané mäso, ktoré udusíme vo vlastnej šťave.
- Mäso z kolena nakrájame na kocky a klobásu na kolieska.
- Nakoniec pridáme do kapustnice mäso udusené vo vlastnej šťave, údené koleno, klobásu a cesnak, nechám spolu prevrieť.
- Kapustnicu rozdelíme na dve polovice, jednu zahustíme nastrúhaným zemiakom a druhú smotanou, každému podľa chuti.
Zdroj: Anna Čunderlíková