Perníky s polevou
Potrebujeme:
- 250 g hladkej múky,
- 1 ČL prášku do pečiva,
- 175 g hnedého cukru,
- štipka soli,
- 1 vajce,
- 1 PL tekutého medu,
- 1 ČL škorice,
- ½ CL perníkového korenia,
- 1 PLK najemno nasekanej kandizovanej citrónovej kôry,
- 50 g mletých mandlí,
- 3 PL mlieka,
- 60 g masla,
- hladká múka na posypanie dosky.
Postup:
Múku, prášok do pečiva, cukor, med, soľ, vajce, škoricu a perníkové korenie dáme do misy a dobre spolu premiešame. Pridáme nasekanú citrónovú kôru, mandle, mlieko, maslo nakrájame na kúsky. Cesto vypracujeme ručne alebo vyšľaháme. Cesto rozdelíme na dve časti, sformujeme do valca s priemerom asi 3 cm. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke 1-2 hodiny. Potom valce nakrájame na kolieska hrubé asi 2 cm a v rukách vyformujeme guľôčky. Pečieme na plechu vyloženom fóliou a každú guľôčku sploštíme. Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre 185 °C asi 15 minút. Perník vyberieme a necháme vychladnúť.
Poleva: vyšľaháme 100 ml šľahačkovej smotany s cukrom, hustou zmesou natrieme perníky z každej strany a necháme stuhnúť.
Viac receptov nájdete:
http://www.1000knih.sk/obchod/kucharky-a-recepty/neviete-co-uvarit-dajte-si-poradit
Autor: Anna Čunderlíková
Zdroj foto: freepik