5 chutných receptov na hummus

5 chutných receptov na hummus

Hummus môžeme charakterizovať ako studený pokrm, najčastejšie nátierku, kašu či dip, ktorý je pripravený z cíceru, sezamovej pasty, olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a cesnaku. Avšak receptov na jeho prípravu je neúrekom – hummus skvelo chutí a obsahuje množstvo výživných látok.
Základnou surovinou pre prípravu hummusu je cícer, aktuálne pokladaný za jednu z najzdravších strukovín. Okrem vlákniny a bielkovín v ňom nájdeme vitamíny skupiny B, vitamín E a K. Z minerálov je slušne zastúpené železo, ale aj horčík či fosfor.

Chutné a výživné recepty na prípravu hummusu

  • Klasický hummus

Suroviny:
    • 3 šálky vareného alebo konzervovaného cíceru
    • 1 – 2 strúčiky cesnaku
    • 1/3 šálky tahini pasty
    • šťava z jedného citróna
    • soľ podľa chuti
    • extra panenský olivový olej
Postup:
Uvarený cícer zmixujte, pridajte do neho kvalitnú sezamovú pastu, pretlačený cesnak, soľ, extra panenský olivový olej a citrónovú šťavu. Všetko dôkladne premiešajte. Hotový hummus dajte do servírovacej misy a ozdobte napríklad zeleninou. Môžete ho konzumovať s tradičným pita chlebom alebo si ho naberať kúskami nakrájanej čerstvej zeleniny.

  • Hummus s pečenou červenou paprikou

Suroviny:
    • 1 plechovka konzervovaného cíceru
    • 1/3 šálky tahini pasty
    • ¼ šálky citrónovej šťavy
    • 2 PL olivového oleja
    • 2 strúčiky cesnaku
    • ¾ šálky pečenej červenej papriky
    • kajenské korenie
Postup:
Najskôr v mixéri zmixujte cícer, tahini, citrónovú šťavu a olivový olej. Potom pridajte cesnak, pečenú červenú papriku a nakoniec dochuťte kajenským korením.

  • Hummus s príchuťou koriandru

Suroviny:
    • 1 plechovka cíceru
    • ¼ šálky nálevu z cíceru
    • 3 – 5 PL citrónovej šťavy
    • 1 ½ PL tahini pasty
    • 2 strúčiky cesnaku
    • soľ podľa chuti
    • 2 PL olivového oleja
    • 1 ČL sušeného koriandru
Postup:
Všetky suroviny dajte do mixéra a zmixujte dohladka.

  • Tekvicový hummus

Suroviny:
    • ¼ šálky olivového oleja
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 lyžice nadrobno nakrájanej šalvie
    • 1 plechovica cíceru
    • ¾ šálky tekvicového pyré
    • 2 PL citrónovej šťavy
    • 2 PL tahini pasty
    • 1 ČL soli
    • ½ ČL mletého čierneho korenia
    • ½ ČL mletej rasce
    • ½ ČL červenej sladkej papriky
Postup:
Aj v tomto prípade všetky suroviny dokonale zmixujte a podávajte spôsobom, ktorý vám vyhovuje.

  • Hummus s píniovými orieškami

Suroviny:
    • 2 šálky cíceru
    • 3 PL tahini pasty
    • ¼ šálky šťavy z citróna
    • ¾ šálky píniových orieškov
    • 1 ½ PL olivového oleja
    • ¼ ČL mletej rasce
    • 1 strúčik cesnaku
    • soľ podľa chuti
    • 3 PL bieleho jogurtu
    • 1 ČL petržlenovej vňate
    • 2 PL vody
Postup:
Najprv rozmixujeme cícer,pridáme tahini, citrónovú šťavu, olej, vodu, rascu, cesnak, soľ a jogurt. V servírovacej miske ozdobíme hummus petržlenovou vňaťou a nasucho opraženými píniovými semiačkami.

Mirka