
Výborné cesnakové uzlíky
Ingrediencie:
-
500 g hladkej múky
-
1 balíček sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého)
-
1 čajová lyžička cukru
-
1 čajová lyžička soli
-
300 ml teplej vody
-
3 polievkové lyžice olivového oleja
Na potretie:
-
3 strúčiky cesnaku
-
50 g masla
-
nasekaná petržlenová vňať (voliteľné)
-
štipka soli
Postup:
-
V mise zmiešaj múku, sušené droždie, cukor a soľ. Pridaj teplú vodu a olej, vypracuj cesto. Mies ho asi 10 minút, kým nebude hladké.
-
Prikry cesto utierkou a nechaj kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.
-
Vykysnuté cesto rozdeľ na menšie časti a z každého kúska vytvaruj prameň, ktorý zapletieš do uzlíka (napr. ako vrkoč z 2–3 pásikov).
-
Ulož pletence na plech s papierom na pečenie a nechaj ešte 15 minút podkysnúť.
-
Rúru predhrej na 200 °C a pletence peč asi 15–20 minút dozlatista.
-
Medzitým roztop maslo, pridaj doň pretlačený cesnak, soľ a podľa chuti petržlen.
-
Upečené uzlíky ešte horúce potri cesnakovým maslom.
Tip:
Cesnakové uzlíky sú vynikajúce samostatne aj ako príloha k polievkam či šalátom.
Video na inšpiráciu:
Zdroj foto: freepik