Výborné cesnakové uzlíky

Výborné cesnakové uzlíky

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky

  • 1 balíček sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého)

  • 1 čajová lyžička cukru

  • 1 čajová lyžička soli

  • 300 ml teplej vody

  • 3 polievkové lyžice olivového oleja

Na potretie:

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 50 g masla

  • nasekaná petržlenová vňať (voliteľné)

  • štipka soli

Postup:

  1. V mise zmiešaj múku, sušené droždie, cukor a soľ. Pridaj teplú vodu a olej, vypracuj cesto. Mies ho asi 10 minút, kým nebude hladké.

  2. Prikry cesto utierkou a nechaj kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.

  3. Vykysnuté cesto rozdeľ na menšie časti a z každého kúska vytvaruj prameň, ktorý zapletieš do uzlíka  (napr. ako vrkoč z 2–3 pásikov).

  4. Ulož pletence na plech s papierom na pečenie a nechaj ešte 15 minút podkysnúť.

  5. Rúru predhrej na 200 °C a pletence peč asi 15–20 minút dozlatista.

  6. Medzitým roztop maslo, pridaj doň pretlačený cesnak, soľ a podľa chuti petržlen.

  7. Upečené uzlíky ešte horúce potri cesnakovým maslom.

Tip:

Cesnakové uzlíky sú vynikajúce samostatne aj ako príloha k polievkam či šalátom.

Video na inšpiráciu:

Zdroj foto: freepik