Ríbezle a egreše

Ríbezle a egreše

Toto drobné ovocie je nenáročné na pestovanie a v kuchyni sa dá zužitkovať na nespočetne veľa spôsobov v podobe múčnikov, ovocných štiav, rôsolov, džemov, vína alebo čaju. Čierne ríbezle sú výborné aj sušené.

Liečivé účinky

Ríbezle všetkých odrôd, predovšetkým čierne, majú obsah vitamínu C až desaťnásobne vyšší ako citróny. Významne ovplyvňujú látkovú výmenu. Čaj zo sušených ríbezľových listov sa používa pri bolestiach kĺbov, čaj z egrešových listov už naše staré mamy odporúčali dievčatám pri poruchách menštruácie. Pôsobí protizápalovo a pomáha pri nachladnutí a kašli.

Náš tip: Voňavý čaj 25 gramov usušených ríbezľových listov zalejeme šiestimi decilitrami vriacej vody a necháme desať minút postáť.

Ríbezle ako brusnice

Keď nám k jedlám z diviny alebo k sviečkovej na smotane chýbajú brusnice, môžeme ich nahradiť ríbezľovým kompótom.
 Náš tip: Ríbezľový kompót na spôsob brusníc

Štvrť litra vody uvedieme do varu so štvrť litrom octu. Horúcim nálevom prelejeme 1 kilogram odstopkovaných ríbezlí a precedíme. Do hrnca nalejeme 1,5 litra čistej vody, k ríbezliam pridáme 650 gramov práškového cukru, kúsok celej škorice a zopár klinčekov. Môžeme pridať aj očistené, nadrobno pokrájané jabĺčka alebo hrušky. Povaríme desať minút a nakladáme do čistých predhriatych pohárov. Zalejeme šťavou, dobre uzatvoríme viečkami, poháre otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Ríbezľové víno

Na jedno z najobľúbenejších ovocných vín existuje nespočetne veľa receptov. Najviac sa osvedčuje kombinácia viacerých odrôd. Biele ríbezle sú vhodné na prípravu ľahkých stolových vín, z čiernych ríbezlí v kombinácii s červenými pripravíme husté, tmavočervené dezertné víno.

Egrešový kompót

Na kilogram očistených, dobre umytých egrešov potrebujeme pol litra vody a pol kilogramu cukru. Väčšie plody popicháme vidličkou a necháme 24 hodín v náleve na chladnom mieste. Naukladáme do pohárov, zalejeme sirupom a sterilizujeme 20 až 30 minút pri teplote 85 °C. Pozor na rozvarenie!

Príjemne svieže a jemne pikantné čatní ako prílohu k mäsu pripravíme z kilogramu neprezretých plodov, ktoré dôkladne rozvaríme. Stále miešame! Pridáme 2 dl octu, pol kila cukru, 1 lyžičku soli, dva strúčiky cesnaku, trochu mletých klinčekov, škorice, čierneho korenia, zázvoru, prípadne aj niečo štipľavejšie. Varíme na veľmi miernom ohni asi dvadsať minút.