Ríbezľové víno

Ríbezľové víno

Ríbezľové víno je osviežujúci domáci nápoj, ktorý si ľahko pripravíte z plodov červenej alebo čiernej ríbezle. Svojou jemnou kyslosťou a ovocnou vôňou osloví všetkých milovníkov prírodných nápojov.

Recept na ríbezľové víno

Potrebné suroviny:

  • 2 kg čerstvých ríbezlí (červených alebo čiernych)
  • 1,5 kg cukru
  • 5 litrov prevarenej vody
  • 1 balenie vínnych kvasníc
  • Kyselina citrónová (voliteľné)

Postup prípravy:

  1. Ríbezle properte a odstráňte stopky

  2. Rozdrvte plody v nádobe na kvasenie

  3. Pridajte cukor a vodu (teplota cca 25°C)

  4. Vmiešajte kvasnice podľa návodu

  5. Nechajte kvásiť 7-10 dní pri teplote 18-22°C

  6. Precedte do čistej fľaše

  7. Nechajte dokvášať ešte 2-3 mesiace

  8. Stočte do fliaš a nechajte uležať

Tipy pre dokonalé víno:

  • Pre jemnejšiu chuť použite zmes červených a čiernych ríbezlí

  • Ak chcete výraznejšiu kyslosť, pridajte kyselinu citrónovú

  • Nádoba na kvasenie by mala byť naplnená max. do 3/4

  • Víno je najchutnejšie po poločase uloženia (6-12 mesiacov)

Zdravotné benefity:

Ríbezľové víno obsahuje:

  • Antioxidanty

  • Vitamín C

  • Minerálne látky

  • Prirodzené enzýmy

Podávanie:

  • Ako aperitív pred jedlom

  • sviatocným jedlám

  • Na osvieženie v letných dňoch

  • kokteiloch s ďalším ovocím

Záver:

Ríbezľové víno je výborný spôsob, ako zužitkovať úrodu z vašej záhrady. Jeho príprava nevyžaduje špeciálne vybavenie a výsledok vás poteší svojou sviežou chuťou. Experimentujte s pomerom ríbezlí a cukru, aby ste dosiahli svoju ideálnu chuť.

 

Zdroj foto: freepik