
Ríbezľové víno
Ríbezľové víno je osviežujúci domáci nápoj, ktorý si ľahko pripravíte z plodov červenej alebo čiernej ríbezle. Svojou jemnou kyslosťou a ovocnou vôňou osloví všetkých milovníkov prírodných nápojov.
Recept na ríbezľové víno
Potrebné suroviny:
- 2 kg čerstvých ríbezlí (červených alebo čiernych)
- 1,5 kg cukru
- 5 litrov prevarenej vody
- 1 balenie vínnych kvasníc
- Kyselina citrónová (voliteľné)
Postup prípravy:
-
Ríbezle properte a odstráňte stopky
-
Rozdrvte plody v nádobe na kvasenie
-
Pridajte cukor a vodu (teplota cca 25°C)
-
Vmiešajte kvasnice podľa návodu
-
Nechajte kvásiť 7-10 dní pri teplote 18-22°C
-
Precedte do čistej fľaše
-
Nechajte dokvášať ešte 2-3 mesiace
-
Stočte do fliaš a nechajte uležať
Tipy pre dokonalé víno:
-
Pre jemnejšiu chuť použite zmes červených a čiernych ríbezlí
-
Ak chcete výraznejšiu kyslosť, pridajte kyselinu citrónovú
-
Nádoba na kvasenie by mala byť naplnená max. do 3/4
-
Víno je najchutnejšie po poločase uloženia (6-12 mesiacov)
Zdravotné benefity:
Ríbezľové víno obsahuje:
-
Antioxidanty
-
Vitamín C
-
Minerálne látky
-
Prirodzené enzýmy
Podávanie:
-
Ako aperitív pred jedlom
-
K sviatocným jedlám
-
Na osvieženie v letných dňoch
-
V kokteiloch s ďalším ovocím
Záver:
Ríbezľové víno je výborný spôsob, ako zužitkovať úrodu z vašej záhrady. Jeho príprava nevyžaduje špeciálne vybavenie a výsledok vás poteší svojou sviežou chuťou. Experimentujte s pomerom ríbezlí a cukru, aby ste dosiahli svoju ideálnu chuť.
Zdroj foto: freepik