Krvavé jaterničky s ryžou (krvavničky)
Potrebujeme:
- 1 kg podtrhliny alebo bôčika,
 - 1 kg ryže,
 - 1/2 l krvi,
 - 7 dg cibule,
 - soľ,
 - mleté čierne korenie,
 - majorán,
 - ďumbier (zázvor)
 
Postup:
Prebratú ryžu najprv sparíme vriacou vodou, potom ju dobre premyjeme studenou vodou, ocedíme, zalejeme mastným obarom a pozorne dusíme, aby sa nerozvarila, ale ostala celá a sypká. Namiesto ryže môžeme použiť aj krúpy alebo mix ryže s krúpami.
Mastný bôčik alebo podtrhlinu pokrájame na malé kocky, vyškvaríme ako masť, pridáme k ryži, osolíme, primiešame precedenú krv, mleté čierne korenie, ďumbier a trochu majoránu.
Premiešanou kašou plníme pripravené kúsky hrubších čriev, ktoré špilkou alebo uzlíkom uzavrieme a pomaly varíme pri teplote 90 stupňov Celzia asi tak 15 minút. Ak krv už stmavela, preložíme ich do studenej vody.
Pred pečením môžeme trochu poliať vodou. Podávame s chlebom, s nakladanou kyslou kapustou alebo horčicou a s nakladanými kyslými uhorkami.
Zdroj foto: freepik