Halloweensky tekvicový „páj“

Halloweensky tekvicový „páj“

Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 60 minút

Prísady:
Na náplň:

  • 500 g tekvice
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 zarovnaná KL soli
  • ½ KL mletého čierneho korenia
  • 1 zarovnaná KL provensálskeho korenia
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 150 g šunky
  • 3 vajcia
  • 125 g kyslej smotany
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 zarovnaná PL Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
  • 100 g strúhaného syra (napr. eidamu)
  • 3 zarovnané PL lúpaných tekvicových semienok


Na cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 1 zarovnaná KL soli
  • 175 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 1 bielok
  • 50 ml mlieka


Na potretie a posypanie:

  • 1 žĺtok
  • 1 PL mlieka
  • 3 zarovnané PL lúpaných tekvicových semienok


Ešte potrebujeme:
koláčovú formu (Ø 27 cm)
valček na cesto

Príprava:

  1. Na prípravu náplne tekvicu olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kocky. Olej zohrejeme vo veľkom hrnci, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, tekvicu, soľ, čierne korenie, provensálske korenie. Zalejeme zeleninovým vývarom, zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť 10 minút. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a necháme vychladnúť.
  2. Na prípravu cesta zmiešame múku, kypriaci prášok, soľ, maslo alebo margarín, bielok, mlieko a ručne vypracujeme na hladké cesto. Polovicu cesta vyváľame, prenesieme do vymastenej koláčovej formy, vytvoríme okraj s výškou 3 cm a dno poprepichujeme vidličkou. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.


Elektrická rúra: 200°C
Teplovzdušná rúra: 180°C
Plynová rúra: stupeň 3-4

Doba pečenia: asi 15 minút

3. Korpus necháme vychladnúť.

4. Do rozmixovanej tekvice vmiešame nakrájanú šunku, vajcia, kyslú smotanu, roztlačený cesnak, škrob, syr a lúpané tekvicové semienka. Náplň nalejeme na predpečený korpus a uhladíme. Druhú polovicu cesta vyváľame na placku, prenesieme na náplň a zľahka pritlačíme k okraju formy.

5. Cesto potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku, posypeme tekvicovými semienkami, vložíme do rúry a pri rovnakom nastavení rúry dopečieme.
Doba pečenia: asi 45 minút

TIP: „Páj“ chutí úžasne teplý aj studený.

Zdroj foto: Dr. Oetker