Ríbezľový koláč

Na cesto:

  • 3 žĺtky
  • 220 g hladkej múky
  • 75 g cukru
  • 130 g masla
  • štipka soli


Na tvarohovú náplň:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
  • 2 lyžice práškového cukru


Na sneh:

  • 4 bielky
  • 180 g kryštálového cukru
  • 1 lyžica kukuričného škrobu


Na dokončenie:

  • 2 lyžice Hamé ríbezľovej ovocnej zmesi
  • 300 g čerstvých ríbezlí


Postup:

1. Z múky, cukru, masla a soli vypracujeme zmes, do ktorej pridáme žĺtky a vypracujeme hladké cesto. Práca s cestom musí byť rýchla, aby sa nám cesto v rukách zbytočne nezohrievalo. Potom ho zabalíme do potravinovej fólie a dáme približne na hodinu do chladničky.
2. Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň - zmiešame tvaroh, žĺtok, škrob, vanilkový extrakt a práškový cukor.
3. Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme podľa veľkosti formy na pečenie, preložíme ho do nej a valčekom zarovnáme okraje. Popicháme ho vidličkou a dáme na 15 minút vychladiť. Potom ho pečieme na 180 stupňoch 20 minút.
4. Medzitým si v vyšľaháme bielky, do ktorých postupne pridávame cukor. Hotový sneh musí byť tuhý a lesklý. Nakoniec pridáme kukuričný škrob.
5. Cesto vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potrieme ríbezľovou zmesou a tvarohovou plnkou. Tú posypeme čerstvým ríbezľami a vrch koláča ozdobíme hotovým snehom. Celý koláč potom pečieme ešte na 150 stupňoch približne 35 - 40 minút.