Zemiaky al forno

Zemiaky al forno

Dokonalá jesenná príloha plná krémových chutí, feniklu a jemných byliniek, ktorá sa výborne hodí k pečenému mäsu aj k vegetariánskym jedlám.

Ingrediencie: 1 kg zemiakov, 2 cibule, 2 hlávky feniklu, 600 ml plnotučného mlieka, 400 ml smotany na šľahanie, 6 filiet ančovičiek v oleji, 8 strúčikov cesnaku, ½ zväzku čerstvého rozmarínu (≈ 15 g), 6 čerstvých bobkových listov, 1 celý muškátový oriešok, 50 g parmezánu

Postup: Rúru predhrejte na 180 °C. Zemiaky, cibuľu aj fenikel očistite a nakrájajte na tenké plátky. V hrnci zohrejte mlieko so smotanou, pridajte roztrhané ančovičky, pretlačený cesnak v šupke, rozmarín, bobkové listy a trocha nastrúhaného muškátového orieška. Zmes krátko zohrejte, vypnite a nechajte prepojiť chute – potom odstráňte bylinky. Do zapekacej formy vrstvite plátky zeleniny a zalejte ich ochutenou smotanovou zmesou. Posypte parmezánom, zakryte alobalom a pečte 30 minút. Následne alobal odstráňte a pečte ešte približne 45 minút, kým povrch nezhnedne a zelenina nezmäkne. Podávajte posypané zelenými výhonkami feniklu.

Viac tipov na Vianoce Bez stresu, bez zhonu, plné chuti: Jamie Oliver prináša recept na pokojné Vianoce

Zdroj foto: Jamie Olivier