Bez stresu, bez zhonu, plné chuti: Jamie Oliver prináša recept na pokojné Vianoce

Bez stresu, bez zhonu, plné chuti: Jamie Oliver prináša recept na pokojné Vianoce

Vianoce si často predstavujeme ako najkrajšie obdobie roka – no realita býva iná. Varenie pre celú rodinu, nekonečné nákupy, upratovanie, plánovanie… Niet divu, že mnoho ľudí namiesto radosti cíti skôr tlak. Jamie Oliver však prichádza s jednoduchým riešením. Vo svojom sviatočnom dvojdielnom špeciáli Jamieho bezstresové Vianoce, ktorý má premiéru 8. decembra o 18:50 na TV Paprika, ukazuje, ako pripraviť dokonalú sviatočnú hostinu bez chaosu, stresu a zbytočného zhonu.

Základom je plánovanie dopredu, jednoduché postupy a recepty, ktoré zvládne naozaj každý. Jamie predvedie sviatočné jedlá, ktoré sa dajú pripraviť vopred, uložiť, pripraviť do zásoby alebo dokončiť v priebehu pár minút. Jeho tipy prinášajú úsporu času a zaručia, že Štedrý deň nebude o naháňaní, ale o pohode. Či už varíte prvýkrát, alebo ste ostrieľané gazdinky, Jamieho prístup vás naučí, ako sa na sviatky pripraviť tak, aby ste si ich stihli aj užiť.

Ako si dopriať pokojné sviatky?

Jamie Oliver stavia na roky overených postupoch: vyberať dostupné suroviny, variť efektívne a neplytvať. V jeho kuchyni sa ľahko kombinujú moderné triky so srdcom tradičnej domácej kuchyne. Sviatočné menu tak môže byť krásne, bohaté a chutné – a pritom pripravené bez stresu.

Jamie vie, že Vianoce sú o radosti – nie o dokonalosti

Jamie Oliver často pripomína, že sviatky nemajú byť o dokonalom prestretom stole či o hodín trvajúcej príprave jedál. V jeho prístupe dominuje uvoľnenosť, hravosť a dôraz na to, aby rodinné stretnutia neboli len o povinnostiach v kuchyni. Preto v Jamieho bezstresových Vianociach ponúka množstvo drobných trikov: ako si dopredu pripraviť základné komponenty, čomu sa pri varení radšej vyhnúť, ako ušetriť čas v najrušnejších dňoch a ako jedlá podávať tak, aby vyzerali slávnostne aj bez zdĺhavého aranžovania. Jamie verí, že najlepší vianočný stôl je ten, pri ktorom sa dobre cítia všetci – vrátane hostiteľov.

Sledujte premiéru Jamieho bezstresové Vianoce – 8. decembra o 18:50 na TV Paprika.

TV Paprika počas Vianoc prináša aj ďalšie špeciály, ktoré vás naladia na sviatočnú atmosféru. Uvidíte cestovateľsko-gastronomické dobrodružstvo Hladní motorkári – Route 66, inšpiratívne sviatočné recepty v relácii Vianoce s Marcusom Wareingom a tradičné britské klasiky v programoch Overené večere Mary Berryovej a Vianočné menu Mary Berryovej. Nechýbajú ani Jamieho sezónne tipy v špeciáli Jamieho šetrné Vianoce.

RECEPTY:

Jamie patrí medzi najobľúbenejších televíznych kuchárov – jeho recepty sú priamočiare, láskavé a nekomplikované, ideálne na varenie s deťmi, na veľké rodinné oslavy aj na romantickú večeru pre dvoch. Aby sme vás naladili na sviatočnú atmosféru, vybrali sme dva recepty, ktoré výborne doplnia vianočný stôl: chutnú zemiakovú prílohu al forno a ikonický dezert Arctic Roll. Obe jedlá sú jednoduché, efektné a dokonale vystihujú Jamieho prístup – dostupnosť, nenáročnosť a maximálnu chuť.

Zemiaky al forno

Dokonalá jesenná príloha plná krémových chutí, feniklu a jemných byliniek, ktorá sa výborne hodí k pečenému mäsu aj k vegetariánskym jedlám.

Ingrediencie: 1 kg zemiakov, 2 cibule, 2 hlávky feniklu, 600 ml plnotučného mlieka, 400 ml smotany na šľahanie, 6 filiet ančovičiek v oleji, 8 strúčikov cesnaku, ½ zväzku čerstvého rozmarínu (≈ 15 g), 6 čerstvých bobkových listov, 1 celý muškátový oriešok, 50 g parmezánu

Postup: Rúru predhrejte na 180 °C. Zemiaky, cibuľu aj fenikel očistite a nakrájajte na tenké plátky. V hrnci zohrejte mlieko so smotanou, pridajte roztrhané ančovičky, pretlačený cesnak v šupke, rozmarín, bobkové listy a trocha nastrúhaného muškátového orieška. Zmes krátko zohrejte, vypnite a nechajte prepojiť chute – potom odstráňte bylinky. Do zapekacej formy vrstvite plátky zeleniny a zalejte ich ochutenou smotanovou zmesou. Posypte parmezánom, zakryte alobalom a pečte 30 minút. Následne alobal odstráňte a pečte ešte približne 45 minút, kým povrch nezhnedne a zelenina nezmäkne. Podávajte posypané zelenými výhonkami feniklu.

Arctic Roll v modernom šate

Klasický britský dezert v modernej podobe – jemná kakaová piškóta, vrstva ovocného džemu a krémová zmrzlina zrolovaná do dokonale sviatočnej sladkosti.

Ingrediencie: 3 veľké vajcia, 100 g zlatého kryštálového cukru (plus na poprášenie), 75 g hladkej múky, 25 g kvalitného kakaového prášku (plus na poprášenie), 500 ml kvalitnej čokoládovej zmrzliny, 1 clementine, trochu kirschu, ½ × 340 g pohára kvalitného čierneho čerešňového džemu, 50 g lúpaných lieskových orechov, 100 ml smotany na šľahanie, 100 g gréckeho jogurtu, 1 čajová lyžička vanilkovej pasty, 1 polievková lyžica práškového cukru.

Postup: Rúru predhrejte na 180 °C a na plech vystlaný papierom rozotrite cesto z vyšľahaných vajec, cukru, múky a kakaa. Pečte asi 10 minút, horúcu piškótu vyklopte na papier posypaný cukrom a ešte teplú zrolujte. Medzitým pripravte náplň z džemu, kôry a šťavy z clementiny, trochy kirschu a opečených nasekaných orechov; zvlášť vyšľahajte šľahačku a primiešajte jogurt, vanilku a cukor. Rolku rozviňte, pokvapkajte kirschom, potrite krémom, pridajte džem, zmrzlinu a orechy, opäť zrolujte, zabaľte a zmrazte. Pred podávaním posypte kakaom a zvyšnými orechmi.

Zdroj foto: TV Paprika