Šťavy z ovocia a zeleniny

Šťavy z ovocia a zeleniny

Horúčavy v lete ľudský organizmus vyčerpávajú mimoriadne nepríjemným spôsobom. Čo teda robiť, aby sme toto ročné obdobie prežili čo najprijateľnejšie? Mali by sme si udržiavať vnútro svojho tela s dostatočnou zásobou tekutín, ktorá predstavuje počas horúceho leta minimálne dva až dva a pot litra denne. Ak strata tekutín výraznejšie presahuje príjem, môžu nastať rôzne komplikácie, napríklad poruchy krvného obehu, svalové kŕče, bolesti hlavy, triaška, nevoľnosť, kolaps a tepelný šok.

Nápoje, ktoré v lete konzumujeme, by mali mať určité vlastnosti. Nesmú byt príliš studené, lebo ochladené až ľadové tekutiny sa v organizme správajú ako voda vyliata na rozpálenú platňu - zasyčí a vypari sa. Vlažné nápoje pretekajú telom postupne, a preto ho osviežia oveľa väčšmi. Vyberajme si radšej nesladené ovocné alebo bylinkové čaje, minerálne vody bez bubliniek neutrálneho charakteru, pripadne dvojnásobne riedené iónové a minerálno-vitaminové nápoje. Nápoje nesmú byť príliš presladené a husté. Takéto nápoje sú síce chutné, lenže priliš zaťažujú žalúdok a želané osvieženie neprichádza. Ak týmto nápojom nevieme odolať, mali by sme ich aspoň dvoj- až trojnásobne zriediť. Vhodné nápoje samozrejme primerane dopĺňa aj vhodná strava. Pri veľkých teplotách si zvoľme najmä jedlá chladené, zeleninové a k tomu ovocné šťavy.

Nápoje zdravia
Experti na výživu zistili, že čerstvo vytlačené šťavy upevňujú imunitný systém, dodávajú novú energiu a navyše nás robia aj peknými. Čerstvé šťavy dosahujú u človeka nevídané úspechy, čo dokazujú aj konkrétne príklady. V Amerike vyrastajú ako huby po daždi špeciálne bary, kde sa pripravujú čerstvé šťavy z ovocia a bez alkoholu. Úspešné filmové hviezdy sa oddávajú iba takýmto tekutým životabudičom.

Tajomstvo čerstvých štiav
„Ovocné a zeleninové šťavy vedia telu pomáhať takmer pri všetkých ťažkostiach a chorobách," píše americký expert na výživu dr. Norman Walker vo svojej knihe Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy. Šťavy boli jeho životnou teóriou i praxou. Dožil sa stošestnástich rokov a svoju poslednú knihu napísal, keď mal 113 rokov. V tridsiatych rokoch 20. storočia objavil terapeutickú hodnotu ovocných a zeleninových štiav. Odvtedy je už všeobecne známe, že čerstvé ovocie, šalát a zelenina dodávajú organizmu cenné vitamíny, enzýmy a minerálne látky. O niečo neskôr sa zistili ešte ďalšie zložky podporujúce zdravie. Ide o sekundárne metabolity rastlín. K nim okrem iných rátame flavonoidy a karotenoidy. Výskumy ukázali, že sú to substancie, ktoré organizmus chránia pred rakovinou a kôrnatením ciev, pôsobia proti vírusom a baktériám, posilňujú obranný systém a znižujú hladinu cholesterolu. Pri jednej štúdii na univerzite vo Wisconsine v USA dospeli k poznatku, že grapefruitová šťava môže rovnako ako aspirín zabrániť trombóze.

Ideálne desiaty a olovranty
Šťavy dodávajú veľmi rýchlo energiu. Tajomstvo úspechu ovocia a zeleniny sa skrýva vo vzájomnom pôsobení. Jednotlivé obsahové látky dosiahnu svoj plný účinok iba pri spolupráci. Napríklad vitamín E má samostatne malé šance v boji s voľnými radikálmi, ktoré sú agresívnymi narušovateľmi buniek. Avšak s podporou selénu môže tento vitamín úspešne zasahovať proti molekulám vyvolávajúcim rakovinu. Rovnako je to i pri posilňovaní imunitného systému. Vitamíny a  minerálne látky spoločne podporujú tvorbu obranných buniek a zvyšujú ich aktivitu. Táto zdravá zmes vitamínov a minerálov ostáva v šťavách v plnej hodnote. Preto experti na výživu odporúčajú na raňajky radšej čerstvú šťavu ako vitamínovú tabletku. Už 1 pohár šťavy bohatej na vitamín C môže pokryť jeho dennú potrebu. Na spracovanie celého ovocia a zeleniny treba čas a energiu. V šťavách sú vitamíny priamo rozpustené a telo ich môže rýchlo prijať, preto sú zeleninové a ovocné šťavy ideálne na desiatu a olovrant. Je to vlastne posilňovací nápoj, ktorý nás ihneď postaví na nohy, osvieži a získame schopnosť podať i náročné výkony. Ľudia, ktori neradi jedia surovú zeleninu a ovocie, môžu popíjaním štiav urobiť prvý krok k zdravšiemu spôsobu svojej výživy. K zelenine možno priradiť ešte aj ďalší aspekt. Enzýmy a väčšina vitamínov sú citlivé na teplo. Pri varení sa čiastočne poškodzujú, oproti tomu v surových šťavách ostávajú v pôvodnom stave. Už pol litra šťavy pri popíjaní v priebehu dňa prináša celkové uvoľnenie a dobrý pocit. Treba si pritom uvedomiť, že nezriedené šťavy obsahujú ešte vysoký podiel kyselín. Ľudia, ktorí majú citlivý žalúdok, môžu konzumovať šťavy chudobnejšie na kyseliny, napríklad hruškovú, broskyňovú, marhuľovú, prípadne zeleninové šťavy alebo navyše piť dostatok minerálnych vôd.

Čerstvé alebo z fľaše
Závisí to od kvality. V žiadnej krajine sa nepije toľko ovocných štiav ako v Nemecku. Ročne sa tu na jednu osobu vypije vyše 40 litrov, čím ďaleko presahujú obyvateľov USA, kde sa vypije na osobu 30 litrov štiav. Pri nákupe ovocných štiav je dobré pozrieť si nálepku na fľaši, kde je napísané, aká je to ovocná alebo zeleninová šťava, či je to priama šťava, pozostávajúca zo 100% čerstvo nazbieraného ovocia. Pri šťavách pripravených z koncentrátu sa ovocná šťava, kvôli jednoduchšiemu transportu, riedi v krajine dovozu vodou na pôvodnú 100% hodnotu šťavy. Nektár znie síce pekne, ale obsahuje iba 25 až 50% pôvodnej ovocnej šťavy. Pri bežných ovocných šťavách bývajú tieto hodnoty ešte nižšie - medzi 6 - 30%, závisí to od druhu ovocia. K týmto šťavám je povolené pridávať cukor, to však musí byť uvedené na balení. Ani tá najlepšia pomarančová šťava z fľaše sa však nemôže vyrovnať čerstvo vylisovanému plodu. Kto nemá vlastnú záhradu, mal by si na lisovanie týchto štiav kupovať ovocie a zeleninu, ktoré neboli ošetrované chemikáliami. Ďalšou výhodou pri priprave štiav je, že človek môže využiť svoju fantáziu a pripravovať si aj tie najrafinovanejšie miešané nápoje.

 Čo všetko šťavy dokážu
 Efekt krásy: Vitálne látky nachádzajúce sa v ovocných alebo zeleninových šťavách zabraňujú nielen chorobám, ale pôsobia aj na prirodzenú krásu. Hladká koža, pevné nechty, nový lesk vlasov a žiarivosť očí, to všetko môžeme dosiahnuť pravidelným pitím štiav. Dôležitá je pritom aj ich správna kombinácia. Predovšetkým v mrkve a špargli, ale aj v hruškách a jablkách sa nachádzajú látky, ktoré nás robia krajšími. Provitamin A podporuje rast kožných a vlasových buniek, vitamín C oživuje a likviduje jedy, minerálne látky draslík a vápnik sa starajú o lepšie prekrvenie organizmu.
 Fitness efekt: Vitamínový náraz v pravý čas vracia silu a koncentráciu. Najmä v zamestnaní, kde zo všetkých strán na človeka tlačia termíny, povinnosti, kde nemá čas pochutnať si na ananáse alebo rozštvrtiť si jabĺčko, sú šťavy priam vynikajúce. Experti na výživu radia, aby človek už na raňajky vypil pohár šťavy. Tesne pred obedom má väčšina ľudí svoje prvé väčšie zníženie výkonnosti. Tu prináša cukor z ovocia veľmi rýchlo energiu pre mozog.
Dietetický efekt: Šťavy sú chudobné na energiu a tuky, pomáhajú pri odvodňovaní a pri chudnutí. Najmä zeleninové šťavy s vysokým obsahom draslíka (šťava z rajčín, špargle a zeleru) ako aj artičoková odvodňujú tkanivo a súčasne podporujú látkovú premenu.

Najlepšie recepty
Na hladkú pokožku
Zloženie: 300 g mrkvy, 200- g špargle, 150 g špenátu a 100 g jabĺk.
Príprava: Všetko odšťaviť, zmiešať a ihneď vypiť.
Obsah: Mrkva - provitamín A, draslík, železo. Špargľa - draslík. Špenát - vitamín C a E. Jablko - vitamín C.

Na lesklé vlasy
 Zloženie: 300 ml hruškovej šťavy, 75 ml jablčnej šťavy, 125 ml mrkvovej šťavy, pol KL nastrúhaného ďumbiera.
Príprava: Šťavy zmiešame a okoreníme ďumbierom. Obsah: Hruška - draslík a horčík. Jablko - vitamín C. Mrkva - provitamin A, draslík a železo.

Na pevné nechty
Zloženie: 5 mrkiev, 3 listy bielej kapusty, zväzok petržlenovej vňate a 1 strúčik cesnaku.
Príprava: Mrkvu, kapustu a petržlen odšťaviť, cesnak roztlačiť a všetko zmiešať.
Obsah: Mrkva - provitamin A, draslík, železo. Kapusta - draslík, vápnik, fosfor. Petržlen - okrem iného flavonoidy a draslík, a cesnak okrem iného aj stopový prvok selén.

Na žiarivé oči
Zloženie: 300 g žltého melónu, 350 ml mrkvovej šťavy, 1 KL citrónovej šťavy, olej a kayenské korenie.
Príprava: Odšťaviť melón, zmiešať s citrónovou a mrkvovou šťavou a pridať trošku koreniny.
Obsah: Melón - draslík. Mrkva -provitamin A, draslík, železo. Citrón -vitamín C.

Na štíhlu líniu
Zloženie: 150 ml šťavy z kyslej kapusty, 50 ml rajčinovej šťavy, soľ, korenie a rasca.
Príprava: Šťavy zmiešame a dochutíme soľou, korením a rascou.
Obsah: Kyslá kapusta - draslík, vápnik a vitamín C. Rajčiny - draslík, horčík, železo, vitamín C, provitamin A, kyselina listová, karotenoidy, flavonoidy.

Na novú energiu
Zloženie: 100 ml grapefruitovej šťavy, 50 ml ananásovej šťavy, 50 ml javorovej šťavy, 10 ml grenadínového sirupu a nahrubo namletý koriander.
Príprava: Všetko zmiešať.
Obsah: Grapefruit - vitamin C, B1, B2, draslík, horčík. Ananás - vitamín C, draslík, horčík. Grenadinový sirup pochádza z Antíl a má najväčší obsah vitamínu C zo všetkého ovocia.

Šťavy sa majú piť dlhší čas, najmenej 3 týždne. Treba ich pripravovať iba zo zrelého, zdravého a čerstvého ovocia, podľa možnosti len zo známych kontrolovaných zdrojov. Ovocie a zelenina sa musí dôkladne umyť, tvrdé ovocie a zeleniny sa musia pokrájať a obieliť. Šťavu je najlepšie ihneď po vylisovaní vypiť. Ak niečo z nej ostane, môžeme ju maximálne na 1 deň uložiť v chladničke alebo ju primerane rozdávkujeme a zmrazíme.