Šišky

Šišky

 

0,7 l polohrubej múky (1 zaváraninový pohár), 6-7 kociek cukru, 0,25 l mlieka, 3 žĺtky, 4 lyžice roztopeného masla, štipka soli, 20 g droždia, 1 lyžica rumu, ľubovoľný tuhý lekvár, olej alebo masť na vyprážanie, práškový a vanilkový cukor.

Z trochy mlieka, múky, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí zmiešame s preosiatou múkou, so žĺtkami, s maslom, cukrom, so soľou, s mliekom a rumom. Cesto vypracujeme tak, aby sa nelepilo na steny misy a na varechu, a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Keď je už vykysnuté, na pomúčenej doske ho zľahka vyvaľkáme a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska.

Na druhej polovici cesta označíme krúžky, do stredu ktorých dáme tuhý lekvár. Prikryjeme vykrojenými kolieskami, dookola stlačíme a formičkou vytláčame šišky. Potom ich zakryjeme utierkou a necháme ešte na teplom mieste podkysnúť. Šišky vyprážame v horúcom oleji alebo masti, ukladáme ich na plech vyložený papierovou servítkou, posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.

Šišky môžeme z vyvaľkaného plátu vykrajovať okrúhlou formič- kou a po nakysnutí do stredu vytlačiť jamku a vyprážať. Potom ju plníme ľubovoľným lekvárom.