Dobrodružstvá chumáčika Perka

Pred svetom sa často vieme skryť rôzne. Či už sme malí alebo veľkí, potrebu utiahnuť sa a nemyslieť na dianie okolo nás máme každý. A kniha je práve ten správny spôsob, akým utiecť zo sveta reality a snívať. Pozývam vás do sveta fantázie tvora chumáčika Perka, s ktorým sa dokáže stotožniť nie jeden z nás. Na prvý pohľad je hlavný hrdina vykreslený ako ustráchaný, bojazlivý, malý tvor, ktorý neverí sám sebe a myslí si, že rovnako ho vníma aj jeho okolie. Má pocit, že je príliš bezvýznamný, aby niečo dokázal.

Jeho krásnu čistú planétu jedného dňa pokryje čierny prach, ktorý ohrozí ich životy. Rovnako, ako aj deti, je aj on zvedavý, odkiaľ sa prach vzal a hľadá odpoveď. Perko nájde v sebe odvahu, ktorej hnacou silou je láska k rodine, k priateľom, k domovu a rozhodne sa ich planétu zachrániť. Nie je to veru na prvý pohľad príbeh o hrdinovi, ale príbeh o tom, ako sa hrdinom stal. Perko dodáva deťom odvahu vykročiť z davu, dôverovať v seba samého a aby sme sa neodsudzovali na základe inakosti. Neberme deťom možnosť snívať v akomkoľvek prostredí žijú. Fantázia je niečo, čo nikomu vziať nemôžeme. 

Ak sa necíti vaše dieťa dôležito, potrebuje nájsť sebadôveru

Perko sa cítil nedôležito a nikdy si príliš nedôveroval. Ako chumáčik sa cítil príliš mlado a neskúsene nato, aby vyjadril svoj názor, i keď v očiach jeho rodičov to tak nebolo. Často môžu mať deti pocit, že nie sú dostatočne dôležité a my dospelí si tento ich pocit zo seba samého ani len nevšimneme.

Citácia z knihy:

„Musíme zistiť, ako tento problém vyriešiť. Za hodinu sa máme stretnúť pri južnej skale so všetkými obyvateľmi lúky a skúsime nájsť spoločné riešenie,“ vysvetľoval otecko.

              Perko zaujato počúval otecka a pomaly prežúval listy: „Môžem ísť s tebou, oci?“

              „Samozrejme, týka sa to predsa každého jedného chumáčika. Tu sa každý nápad počíta. Nebojte sa, určite na niečo prídeme. Sme predsa chumáčikovia – tvory čistoty,“ nádejne sa usmial otecko.
Skutočnosť pritom je taká, že nezáleží na veku, veľkosti či zjave, ale na odhodlaní v srdci a vôli pomôcť.

Sila rodiny a kamarátstva
Nezáleží, na počte kamarátov okolo seba, alebo akú veľkú rodinu máme, ale koho si skutočnosti nosíme v srdci. Pre tých skutočných je vzdialenosť a čas len relevantný pojem.

Citácia z knihy:
„Viete, nečakal som, že na svojej ceste narazím na takú priateľskú planétu. A je jasné, že keď odletím, už sa viac s Tálom neuvidím. Budem len dúfať, že ste v poriadku a nič vás neohrozilo,“ smutne skonštatoval Perko.

              „Priateľov si nosíš v srdci, Perko. A na tých pravých nikdy nezabudneš. A ak by si sa s pravým priateľom stretol dajme tomu o tridsať rokov, cítil by si sa tak, ako keby ste sa naposledy videli včera,“ usmial sa Magmer. Perko prikývol. Vedel, že Magmer má pravdu. Od svojej rodiny bol vzdialený toľko kilometrov, no stále mal pocit, akoby boli s ním.

Učí deti nestrácať nádej a dôverovať si

Citácia:
Perko posilnený listami páperovníka letel vesmírom ďalej. Už si viac nemohol dovoliť riskovať. Osud Chlpatej planéty predsa ležal na jeho pleciach.
„Musím byť obozretnejší. Som predsa prvý chumáčik vo vesmíre.“
Ale keďže Perko nepoznal nikoho, kto by pred ním vesmír prebádal, netušil, aké nástrahy tam na neho môžu čakať. Jedno mu však bolo jasné. Nesmie zlyhať. Ak chce zabezpečiť Lule bezpečný domov, mal by svojmu strachu z neznáma odvážne čeliť a hrdinsky pokračovať.

Aké míľniky má už kniha za sebou?

Kniha prešla úpravou za spolupráce s editorkou a jazykovou korektúrou. Ilustrácie a grafika sú hotové, pripravená je už na tlač.
Vašou podporou pokryjem náklady na tlač, ale tiež pokryjem výdavky na odborný tím, ktorí ma sprevádzal počas tvorby knihy v zložení editorky, korektory, ilustrátorky a grafičky, bez ktorých by také pekné dielo nevzniklo. Každá z nich do knihy prispela svojou prácou.

Ciele méty sú nasledovné:

  1. Méta:  1 500 €

Budem môcť vytlačiť 150 ks kníh.

  1. Méta:  3 000 €

Budem môcť vytlačiť  500 ks kníh. Zároveň budem môcť uhradiť náklady nielen na tlač, ale aj na ilustrácie, editáciu a korektúru knihy.

  1. Méte: 6 000 €

Budem môcť vytlačiť vysnených 1 000 ks kníh a splniť aj druhú métu.

Vydanie knihy očakávam koncom mája, aby bola dostupná na Medzinárodný deň detí. Každopádne deti môžu touto nadupanou dávkou fantasy príbehu v jednej knihe odštartovať letné prázdniny.

Ako bude knižka vyzerať?

Aby sa knižka dobre malým čitateľom držala v rukách, zvolila som rozmer 21 x 19 cm. Kniha má pevnú šitú väzbu, biely papier a bohato ju dopĺňajú ilustrácie od šikovnej autorky Viktórie Žitňanovej Nagyovej. Je to dlhší príbeh, má 108 strán a je vhodná pre čitateľov od 8 rokov. Chápavejším detičkám ju rodičia môžu čítať už skôr.

Kto knihu napísal?

Volám sa Natália Dujničová, som mamina dvoch chlapcov Adamka (4) a Erika (6). Písaniu sa venujem od detstva. Už na základnej škole som si rada písala vymyslené príbehy do zošitka a písanie ma sprevádzalo po celý život. Vyštudovala som masmediálnu komunikáciu, kde som sa zamerala na print. Pracovala som v rôznych médiách, v PR agentúre. K napísaniu knihy som sa odhodlávala už roky, no nikdy neprišiel ten správny čas. Až na materskej pri druhom synovi, kedy som knižku po kúskoch skladala vždy vtedy, keď si dal syn poobedného šlofíka, alebo večer, keď mi zostalo ešte trošku energie.

Fascinuje ma, ako deti spoznávajú náš svet a ako dokážu na nejakú dobu upriamiť pozornosť na jednu vec, mať svoje obdobie, napríklad sopiek, rozprávkovej postavičky, počúvania stále dookola len jednej pesničky a podobne. Pri písaní knižky som sa snažila ponoriť do tohto detského sveta a napísať ju tak, aby sa detský čitateľ do príbehu čo najviac ponoril. Určite sa však čítaním knihy nebude nudiť ani dospelý čitateľ.  

Ako viete podporiť dielo?

Kúpou knihy v predpredaji viete využiť zľavy, ktoré ponúkam počas doby trvania crowdfoundingu.

  1. Podporiť vznik pôvodného slovenského diela.
  2. Kúpou knihy v predpredaji Dobrodružstvá chumáčika Perka a záchrana Chlpatej planéty 25 € (vrátane poštovného a balného).
  3. Kúpou knihy Dobrodružstvá chumáčika Perka a záchrana Chlpatej planéty 21 € (osobne u autorky v Jablonovom, okres MA).
  4. Kúpou knihy v predpredaji 2 ks s výhodnejšou cenou 44 € (vrátane poštovného a balného).
  5. Kúpou balíka 10 ks kníh + 1 kniha zadarmo 216 € (vrátanie poštovného a balného).
  6. Kúpou balíka 10 ks kníh + 1 kniha zadarmo 210 € (osobne u autorky v Jablonovom, okres MA).
  7. Kúpou knihy do celej EU 27 € (vrátanie poštovného a balného).

    www.codokazemama.sk

 

 

Súťažná otázka:

Ako sa volá planéta odkiaľ je hlavný hrdina Perko ?

Ak Vás kniha zaujala, môžete si ju zakúpiť na tejto webovej stránke. Aktuálne prebieha zľava, ktorá je platná do 25.6.2024 ☀️

Budeme radi ak našu súťaž budete zdieľať na sociálnych sieťach 😊

Súťaž trvá do: 15.07.2024

Víťazom sa stáva : Ľubomír Gombár- Detva