Severská princezná. Mix fantasy, detektívky, romantiky a mytológie

Séria Sudička od Michaely Elly Hajdukovej pokračuje – je tu druhý diel Severská princezná. Opäť vydarené spojenie fantasy, severskej mytológie, romantiky a detektívnej zápletky (neuzavretý prípad Farma). Vyvrcholenie dilógie o dvoch svetoch, drakoch, láske a tajomstvách.

Ako predpovedalo proroctvo, „zlomená, utrápená sudička“ sa vracia do Skjebnegardu. V Kraji ľadových kvetov u bohýň milosrdenstva nachádza pokoj a úľavu, aby do Týrgardu vkročila silnejšia. Bude to však stačiť na to, čo ju tam čaká?

Do zmätku jej myšlienok sa na strážnych vežiach začína objavovať Arvid. Ich láska nezahynula spolu s jej výčitkami svedomia. Obaja sú pripravení čeliť osudu i veštbám, ktoré Junni predpovedali norny. V budúcej kráľovnej sa však začínajú prebúdzať tiene a dlaňami stále dokáže odobrať zlé spomienky. Nite na jej predlaktí temnejú a ona si musí priznať, čo je nevyhnutné.

Musím si urobiť plán. V prvom rade sa čo najskôr vyrovnať s hmotnou minulosťou. Tento bod mi spôsobil husiu kožu, ktorá nemala nič spoločné s príjemnými pocitmi v Arvidovej blízkosti. Zahŕňalo to totiž návrat do domu. No ešte predtým som potrebovala hovoriť s Lyfeir. Rýchlo som sa učesala a prezliekla sa. Až potom som otvorila obe detailne vyrezávané krídla dverí, na ktorých bol Yggdrasil, a vykročila na svoju obľúbenú terasu. Moje kreslo bolo pod strechou, a tak som si doň mohla sadnúť, hoci všetko za mäkkým oparom hmly bolo pokryté hladkou páperovou bielobou. Sneženie načas ustalo, no vzduch ním ešte stále voňal. Cítila som aj vôňu ihličia, hoci najbližšie stromy sa črtali až kdesi v diaľke. Rovnako som zachytila i pachy zvierat a pokožkou mi prešli príjemné zimomriavky....

V ľudskom svete naďalej miznú deti a prípad Farma je znova otvorený. Junni vstupuje do tmy, no tentoraz zachytáva v prstoch čiernotu duší svojich únoscov. Dokáže sa postaviť vlastnej minulosti, ktorá úzko súvisí s budúcnosťou? Kam napokon povedú nite jej osudu? Do svetla alebo naveky do tmy?

Severská princezná je vydarené ukončenie príbehu o Junni, Arvidovi, drakoch aj miznúcich deťoch. Všetko napokon do seba zapadne a dáva vám zmysel. Michaela Ella Hajduková vymyslela a vykreslila krásny fantasy svet, ktorý je nápaditý, neobyčajný a pritom taký „uveriteľný“.
„V prvom rade veľmi ďakujem českej skupine Deloraine, ktorá mi bola pri počúvaní ich hudby tou najväčšou inšpiráciou. Pri ich hudbe som napísala takmer celú knihu a mnohé konkrétne scény vznikali pri konkrétnych piesňach. Napríklad Junnino zasvätenie, Arvidovo zranenie,“ píše autorka.