Cíťte sa lepšie a dosiahnite viac!

Najsledovanejší expert na produktivitu Dr. Ali Abdaal odhalil ľahšiu a oveľa príjemnejšiu cestu k úspechu, ktorá nevychádza z disciplíny, ale z bezstarostnosti. Zistil, že ak sa pri práci cítite dobre, produktivita príde sama od seba.

V revolučnej knihe Produktivita bez starostí autor odhaľuje, ako vám umenie produktivity bez starostí dokáže zmeniť život. Predstavuje tri skryté „motivátory“ príjemnej produktivity, tri „prekážky“, ktoré treba prekonať, aby sme porazili prokrastináciu, a tri „udržiavače“ zabraňujúce vyhoreniu, ktoré nám pomáhajú dosiahnuť trvalú spokojnosť.
„Mimoriadne účinný liek na uponáhľanú dobu. Táto kniha otvorí oči každému ambicióznemu človeku, ktorý chce dosiahnuť udržateľný úspech,“ tvrdí Mark Manson, autor knihy Jemné umenie mať veci v paži.

Prináša inšpiratívne príbehy zakladateľov firiem, olympionikov a vedcov ovenčených Nobelovými cenami, ktorí stelesňujú princípy produktivity bez starostí. A predstavuje aj jednoduché, no cenné zmeny, ktoré možno ľahko urobiť, aby ste hneď teraz boli produktívnejší a spokojnejší. Vyzbrojení Aliho poznatkami nielenže dosiahnete viac, ale budete pritom aj šťastnejší.

Naozaj sa úspech nezaobíde bez utrpenia? Čo „úspech“ vôbec znamená? Je utrpenie udržateľné? Má zmysel byť preťažený, keď chcem niečo dosiahnuť? Musím čomukoľvek obetovať svoje zdravie a šťastie?“ pýta sa Ali Abdaaal v knihe. „Trvalo mi to niekoľko mesiacov. A horko-ťažko som zisťoval, že neplatí nič z toho, čo viem o úspechu. Dobrým lekárom sa nemôžem stať nasilu. Tvrdšia práca mi neprinesie šťastie. A k spokojnosti vedie aj iná cesta: taká, ktorú nebude lemovať neustála úzkosť, bezsenné noci a znepokojujúca závislosť od kofeínu.“

Aliho metóda má tri časti a každá sa zaoberá inou stránkou bezstarostnej produktivity.
Prvá časť vysvetľuje, ako sa motivovať pomocou vedeckých poznatkov o tomto type produktivity. Predstaví tri motivátory, ktoré podporujú pozitívne emócie – hru, moc a ľudí –, a vysvetľuje, ako ich začleniť do každodenného života.

Druhá časť skúma, ako nám môže produktivita bez starostí pomôcť prekonať prokrastináciu. Naučíte sa o troch prekážkach, v dôsledku ktorých cítime väčšiu neistotu, obávame sa a stagnujeme – a ako ich prekonať. Keď sa ich zbavíte, nielenže už nebudete odkladať povinnosti, ale budete sa aj lepšie cítiť.

V tretej časti napokon skúma, ako nám produktivita bez starostí môže pomáhať z dlhodobého hľadiska. Pozerá sa aj na tri rozličné typy vyhorenia – z preťaženia, z vyčerpania a z nesúladu. A vysvetľuje, ako sa za pomoci troch jednoduchých udržiavačov – šetrenia, dobíjania a zosúladenia – cítiť lepšie nielen niekoľko dní a týždňov, ale celé mesiace a roky.

Každá kapitola knihy Produktivita bez starostí obsahuje veľa praktických tipov. Ali Abdaal ponúka svoju filozofiu: nový spôsob myslenia o produktivite, ktorý môžete po svojom aplikovať na vlastný život. „Spokojný, optimistický učiteľ produktivity, ktorého svet zúfalo potrebuje... Povinné čítanie pre každého!“ odporúča Mo Gawdat, bývalý obchodný riaditeľ spoločnosti Google X a autor knihy Solve for Happy.