Baranček s makovými kučierkami

Baranček s makovými kučierkami

Chcete  originálne veľkonočné pohostenie z kysnutého cesta? Pripravte si trochu iného barančeka so 100% mletým makom od Dr. Oetker, ktorý poteší úplne každého. Vďaka maku navyše získate cenné železo, vápnik, bielkoviny a zdravé tuky, ktoré vám dodajú energiu na všetky jarné aktivity. 

 

Na prípravu cesta zmiešame 400 g polohrubej múky, 50 g práškového a 1 balíček Vanilkového cukru Dr. Oetker, lyžičku soli a 1 balíček Sušeného droždia Dr. Oetker. Pokiaľ chceme barančekovi dodať intenzívnejšiu vôňu, vymeníme vanilkový cukor za Mletú vanilku Dr. Oetker. Pridáme 150 – 200 ml vlažného mlieka a 1 vajce. Rukami spracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste 15 minút. Potom ešte raz premiesime, povrch poprášime hladkou múkou, prekryjeme a podľa potreby necháme 30 – 90 minút kysnúť. 

Na prípravu náplne zmiešame v malom hrnci 250 ml mlieka s 25 g práškového cukru, 2 lyžicami medu a 6 zarovnanými lyžicami nastrúhanej citrónovej kôry. Všetko dohromady privedieme k varu. Odstavíme mlieko z platne a rozmiešame v ňom 100 g Mletého maku  Dr. Oetker so 4 lyžicami strúhanky.  

 

Z vykysnutého cesta odoberieme 1/3. Zvyšné cesto vyvaľkáme na plát asi 30 x 40 cm (výška cca 1,5 cm). Plát potrieme makovou náplňou, zrolujeme a rozkrájame na kolieska široké cca 2 cm. Zo zvyšného cesta vytvarujeme hlavu, nožičky a chvostík. Jednotlivé kúsky skladáme na vymastený plech do tvaru barančeka. Potrieme rozšľahaným vajcom a ešte chvíľu necháme kysnúť. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30 – 40 min. na 180 °C. 

Zdroj foto: Dr. Oetker