Tradičné veľkonočné medové maškrty

Tradičné veľkonočné medové maškrty

Veľká noc ako oslava jari je už čo chvíľa predo dvermi! Preto prinášame tradičné veľkonočné recepty, ktoré sme tentoraz osladili zdravšie a to lúčnym medom Medokomerc.

Medové Veľkonočné judáše

  • 250 g hladká múka
  • 250 g polohrubá múka
  • 100 g lúčneho medu Medokomerc
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 30 g droždia
  • 1 žĺtok
  • 250 ml mlieka
  • štipka soli
  • 120 g rozpusteného masla
  • 2 lyžice rumu
  • nastrúhaná citrónová kôra
  • hrsť hrozienok, najlepšie predom namočené v rume
  • bielok na potrenie

Hladkú a polohrubú múku zmiešame so soľou a citrónovou kôrou v miske, uprostred spravíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a prisypeme vanilkový cukor. Prilejeme polovicu mlieka a premiešame tak, že vytvoríme riedku kašu. Misku zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások.

Postom pridáme zbytok mlieka, ktoré nám ostalo. Zmiešame ho s lúčnym medom, rumom, žĺtkom, hrozienkami a všetko spolu dobre premiešame. Následne pridáme rozpustené maslo a za pomoci varešky vypracujeme hladké nelepivé cesto. Čím viac cesto hnetieme, tým bude aj lepšie. Misku potom opäť prikryjeme utierkou a cesto necháme na teplom mieste vykysnúť približne 40 minut.

Po vykysnutí, cesto ešte raz premiešame, rozdelíme na menšie diely a vyváľame valčeky (hrubé ako malíček), z ktorých tvoríme rôzné tvary podľa vašej fantázie: špirály, slimákov, praclíky či uzlíky... Tie potom vyskladáme na vymastený alebo papierom vyložený plech a necháme ich ešte 10 minút odpočívať.

Ešte pred vložením do predhriatej trúby na 180 stupňov ich potrieme našľahaným bielkom a pečieme do zlatista podľa ich veľkosti, cca 15-20 minut. Bielok môžeme ešte posypať škoricovým alebo vanilkovým cukrom.
Ak máte radi sladšie múčniky, nemusíte judáše potierať bielkom, ale pečte ich bez potretia doružova a ihneď po vybratí z trúby ich potrite lúčnym medom Medokomerc.

Medový Veľkonočný baranček

  • 180 g cukru,
  • 130 g masla,
  • hrsť hrozienok
  • 3 lyžice lúčneho medu Medokomerc
  • 110 ml mlieka
  • hrsť nasekaných mandlí
  • 40 dkg polohrubej múky,
  • 1 balíček prášku do pečiva,
  • 4 vajíčka

Žĺtky ušľahajte s maslom a cukrom do peny, pomaly pridávejte vlažné mlieko s rozmiešaným lúčnym medom, ktorým  určite nešetrite je to predsa medový baranček. Ďalej pridajte tuhý sneh z bielok a nakoniec múku s práškom do pečiva, mandľami a hrozienkami. Pečte ve vymazanej a hrubou múkou vysypanej forme pri strednej teplote asi 45 minút.

TIP:

Kvetový lúčny med Medokomerc pochádza z kvetového nektáru. Lahodný med zlatistej farby charakteristický svojou sladkou chuťou je ľahko stráviteľný a vhodný pre okamžité dodanie energie, pričom nemá takmer žiaden tuk. Obsahuje až 0,5% rastlinných bielkovín a minerálne látky ako horčík, draslík, vápnik, mangán a železo. Má antioxidačné, antibakteriálne a probiotické vlastnosti.

Antioxidanty obsiahnuté v mede z divých kvetov neutralizujú účinky voľných radikálov, čo znižuje riziko vzniku viacerých chorôb. Okrem toho zmierňuje zápaly v tele, vyrovnáva bakteriálne hladiny a zvyšuje absorpciu živín z našej stravy. Vďaka blahodarným liečivým látkam, ktorými sa pýši, je ideálny pre celkovú regeneráciu organizmu a prevenciu pred ochorením.

Ochutnajte Lúčny med od spoločnosti Medokomerc s chuťou a vôňou rozkvitnutej lúky, ktorý odporúčame v najväčšom balení 900 g, aby ste tak mali poriadnu zásobu pre seba aj svojich blízkych. Pre viac informácií navštívte webovú stránku https://www.medokomerc.cz/