Proso ako skvelá pseudoobilnina

Viete o tom, že proso je potravina, ktorá si zaslúži vašu pozornosť? Jej unikátnosť si všimla aj Organizácia spojených národov, pretože rok 2023 bol Medzinárodným rokom prosa.

Týmto počinom chcela OSN upozorniť na výnimočnosť prosa i jeho výživové prínosy, inšpirovať jednotlivcov i reštaurácie k tomu, aby túto potravinu začali pridávať do svojich jedálničkov.

Proso je tradičnou potravinou, ktorá sa konzumuje v oblastiach subsaharskej Afriky a Ázie. Avšak lokálne sa pestuje aj v našich končinách. V minulosti i dnes sa z pšena (lúpaného prosa) pripravovali najmä kaše nasladko i naslano.

Základné informácie o prose

Proso patrí medzi výživné potraviny a zaslúži si, aby ste ho zaradili do svojho jedálneho lístka. Okrem rastlinných bielkovín a komplexných sacharidov obsahuje vlákninu, antioxidanty i prospešné tuky. Z vitamínov a minerálov sú zastúpené najmä vitamíny zo skupiny B, vápnik, železo, draslík a zinok.

Okrem toho je proso zaujímavé tým, že je zdrojom rozpustnej i nerozpustnej vlákniny. Tým pádom je užitočné pre zdravie srdca, lebo znižuje cholesterol. Vďaka nerozpustnej vláknine zasa prospieva tráveniu a pôsobí aj ako prebiotikum, teda potrava pre prospešné črevné baktérie.

Samozrejme, ani v tejto pseudoobilnine nechýbajú antioxidanty, ako napríklad kyselina fytová, taníny a fenoly. Antioxidanty chránia bunky pred poškodením oxidačným stresom.

Pozitívne účinky prosa v kocke

Keďže proso obsahuje vitamíny skupiny B, najmä niacín, je potravinou, ktorá prospieva pokožke a podporuje funkciu vnútorných orgánov. Betakarotén je bojovníkom proti voľným radikálom, stimuluje imunitu a prospieva zraku.

Proso disponuje nízkym glykemickým indexom, čiže nespôsobuje prudké výkyvy krvného cukru a inzulínu. Keď ho skonzumujete, budete dlhší čas pociťovať sýtosť. Potraviny ako proso teda predstavujú prevenciu inzulínovej rezistencie a cukrovky.

Už spomínaná vláknina prospieva tráveniu a podporuje zdravie kardiovaskulárneho aparátu. Proso je zároveň potravinou, ktorá spomaľuje celkové starnutie organizmu. Zastúpený vápnik je dôležitý pre zdravé kosti a zuby.

3 tipy na prípravu prosa 

  • Proso môžete uvariť vo vode ako cestoviny, avšak tým pádom stráca značné množstvo živín. 
  • Dá sa pripraviť aj takým spôsobom ako ryža. To znamená, že ho opražíte na troche oleja a priebežne podlievate vodou.
  • Zmiešajte šálku prosa s dvomi šálkami vody, priveďte do varu, potom teplotu znížte na minimum a varte pod pokrievkou do mäkka.

Na čo všetko sa dá použiť proso?

Proso, alebo lúpané pšeno, je vďačnou ingredienciou do šalátov alebo sa dá použiť ako príloha k mäsu. Dochuťte ho rascou a koriandrom a máte k dispozícii zdravú a chutnú prílohu.

Pridáva sa aj do polievok namiesto zápražky. Obľúbený je pšenový nákyp nasladko i naslano. Samozrejme, opomenúť nemožno kaše z prosa. Výborne chutia v kombinácii s bobuľovým ovocím, ľanovými semiačkami, kokosom, hrozienkami alebo sušenými marhuľami. Fantázii sa v tomto smere medze nekladú.

Proso je tiež výborné na prípravu “rizota” a do chleba môžete pridať prosovú múku. Skvelo poslúži aj ako chutná náplň do baklažánu.

Mirka

Zdroj foto: freepik.com