Konzumácia cestovín nás robí šťastnejšími

To, že jedlo ovplyvňuje našu náladu, je fakt. Talianski vedci zistili, že konzumácia špagiet nás robí šťastnejšími. V každom prípade faktom je, že cestoviny sú zdrojom tryptofánu a stimulujú vylučovanie hormónov šťastia a dobrej nálady.

Vedci sa zamerali na skúmanie a meranie emocionálneho a neurofyzického mechanizmu pôsobenia taniera špagiet na naše vnútorné rozpoloženie. Odborníci pri tejto vedeckej štúdii využili metódy, ktoré sa používajú aj pri detektore lži, ako je napríklad výraz tváre, emocionálna aktivácia mozgu, srdcová frekvencia či potenie.

Do štúdie bolo zapojených 20 mužov a rovnaké množstvo žien vo veku medzi 25 a 55 rokov, ktorí nemali potravinové alergie a ani intolerancie. V rámci štúdie vedci identifikovali emocionálne reakcie pri jedení cestovín a porovnávali ich, napríklad s pocitmi pri počúvaní hudby či sledovaní tenisového zápasu.

Štúdia potvrdila, že konzumácia cestovín spôsobuje pozitívny emocionálno-kognitívny stav, dokonca ešte väčší ako pri počúvaní hudby alebo športe. Jedenie cestovín sa tiež spája so šťastnými spomienkami a rodinou.

Účastníci štúdie často uvádzali, že cestoviny jedia práve vtedy, keď sú šťastní a zároveň ich označujú za pohodlné jedlo.


Zdroj foto: freepik.com

Ťažko povedať, či cestoviny majú zásluhu na tom, že Taliansko sa v rebríčku najšťastnejších krajín umiestňuje niekde okolo 30 miesta. To je spomedzi takmer 150 krajín výborné umiestnenie.

Ak sa na cestoviny pozrieme z hľadiska výživy, kvalitné cestoviny (ideálne celozrnné) obsahujú veľa aminokyseliny tryptofán, ktorá je prekurzorom serotonínu. Sú tiež zdrojom vitamínov skupiny B. Tie sú tiež dôležité pre fungovanie nervovej sústavy a psychické rozpoloženie.

Zdroj: https://internationalpasta.org/news/pasta-makes-you-happy/

Zdroj foto: freepik.com