Potravinové trendy 2024

Podobne ako iné oblasti života, aj strava podlieha určitým trendom. Každý rok možno vidieť smery, ktorými sa stravovanie a potravinový priemysel uberajú. Pre rok 2024 bol tiež zostavený rebríček potravín a jedál, ktoré budú na výslní. Niektoré z nich ste už možno sami postrehli.

Koncom minulého roka organizácia Whole Foods zverejnila svoju ročnú predpoveď trendov v oblasti potravín na rok 2024. Zoznam zostavila rada spoločnosti pre trendy, ktorá združuje odborníkov, stavajúcich na desaťročiach odborných znalostí, v oblasti získavania produktov a preferencií spotrebiteľov. Tu sú ich predpovede.

Rastlinná strava

Rastlinná strava je populárna už roky. Podľa Whole Foods budú zákazníci tento rok uprednostňovať ozajstné rastliny pred bezmäsitými produktmi s rozsiahlym zoznamom ingrediencií. Ako náhrada mäsa sú populárne hlavne proteínové jedlá s hubami, orechmi, tempehom či strukovinami.

Pre spotrebiteľov je dôležité zjednodušené zloženie týchto produktov, čo sa dotklo aj niektorých alternatív rastlinného mlieka. Dalo by sa povedať, že čím jednoduchšie a skutočným rastlinám bližšie zloženie, tým lepšie.

Využitie celého kakaa

Kakaová dužina, vedľajší produkt pri výrobe rôznych kakaových výrobkov, už nemusí byť viac len odpadom. Dajú sa z nej vyrábať džemy, želé, a dokonca sa dá využívať ako prírodná alternatíva cukru.  Je pravdepodobné, že tento trend bude rásť aj medzi veľkými výrobcami potravín a mohol by byť značným prínosom pre životné prostredie vzhľadom na rozsah používania kakaa pri produkcii rôznych produktov.

Zdroj foto: freepik.com

Pohánka

Pohánka sa v poslednom období teší veľkej obľube. Nečudo, keďže ide o superpotravinu obsahujúcu bielkoviny, sacharidy a vlákninu, spolu s mnohými ďalšími prospešnými živinami. Je navyše prirodzene bezlepková, čo z nej robí výbornú potravinu aj pre ľudí s intoleranciou lepku. Pohánku už môžeme aj u nás vidieť v čoraz širšom spektre produktov ako sušienky, cestoviny, múka či rastlinné mlieko a mnohé ďalšie. 

Rastlinné alternatívy rýb

Rastlinné náhrady mäsa sú dnes bežne dostupné. Horšie to však doteraz bolo s alternatívou rybaciny. Napríklad kaviár alebo konzervované ryby boli skôr snom zákazníkov s bezmäsitou stravou. V súčasnosti sa na trhu objavujú vegánske ekvivalenty kreviet, konzervovaného tuniaka, rybieho filé či krabieho mäsa - to všetko na čisto rastlinnej báze. Tento trend je len potvrdením popularity rastlinnej stravy a mohol by mať pozitívny dopad na život v oceánoch

 

Zdroj foto: freepik.com

Cenná voda

Záujem o iniciatívy na ochranu a úsporu vody v potravinovom priemysle je ďalším trendom pre rok 2024. Zahŕňa to napríklad  extrakciu vody z rastlinných vedľajších produktov, čo nielen znižuje spotrebu vody, ale tiež pomáha znižovať potravinový odpad. Podobne vidno snahy o zlepšenie hospodárenia s vodou aj v oblasti chovu ustríc.

Ženské zdravie

Rozmach v oblasti ženského zdravia neobišiel ani potravinový priemysel. Čoraz častejšie môžeme očakávať produkty, ako sú špeciálne tyčinky či rôzne občerstvenie pre podporu ženského cyklu, či vhodné pre obdobie menopauzy.

Ďalšie trendy

Medzi ďalšími trendmi sa objavili napríklad:

  • Častejšie zastúpenie špeciálnych druhov pálivých paprík v rôznych podobách – čerstvé, mleté či nakladané.
  • Narastajúce množstvo gurmánskych podôb obľúbených rezancov, ktoré by mohli konkurovať klasike, no bez zbytočných konzervačných látok.
  • Vylepšené kofeínové výrobky s pridanými výťažkami z húb, probiotikami a ďalšími prospešnými látkami pre zdravie.

 

Zdroj: https://media.wholefoodsmarket.com/whole-foods-market-forecasts-top-10-food-trends-for-2024/

Zdroj foto: freepik.com