Kyslá kapusta: 5 dôvodov, prečo si ju dopriať
Kyslá kapusta patrí už po stáročia medzi klasiku v slovenskej kuchyni. V posledných rokoch sa však teší stále väčšej popularite kvôli zdravotným benefitom, ktoré jej konzumácia prináša. Kyslá kapusta patrí medzi najzdravšie fermentované potraviny, ktoré okrem iného posilňujú imunitný systém a sú zdrojom prospešných probiotík v strave.
1. Probiotiká v strave - kyslá kapusta ako zdroj
Jednou z najväčších výhod kyslej kapusty je, že obsahuje prírodné probiotiká, ktoré vznikajú pri procese fermentácie. Kyslá kapusta ich obsahuje dokonca viac ako jogurt!
Probiotiká sú v strave veľmi dôležité, nakoľko podporujú zdravú črevnú mikroflóru a zlepšujú trávenie. Na rozdiel od niektorých výživových doplnkov sú probiotiká v kyslej kapuste ľahko vstrebateľné a prirodzené.
2. Kyslá kapusta na posilnenie imunity počas celého roka
Kyslá kapusta obsahuje množstvo vitamínu C, ktorý je známy svojím pozitívnym vplyvom na imunitný systém a jeho posilnenie. Pravidelná konzumácia kyslej kapusty môže znížiť výskyt nachladnutí a iných infekcií, najmä v zimnom období a je teda skvelým prostriedkom na posilnenie imunity.

3. Kyslá kapusta a chudnutie
Dobrou správou je, že kyslá kapusta a chudnutie idú ruka v ruke. Kyslá kapusta má nízky obsah kalórií, no zároveň je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje trávenie a prispieva k pocitu sýtosti, čím podporuje chudnutie.
4. Fermentované potraviny pre psychickú pohodu
Najnovšie výskumy ukazujú, že zdravé črevá ovplyvňujú nielen telesné zdravie, ale aj našu psychickú pohodu. Fermentované potraviny, ako je kyslá kapusta, pomáhajú udržiavať vyvážený črevný mikrobióm, čo môže pozitívne vplývať na náladu, spánok či zvládanie stresu.
Zaradenie fermentovaných potravín, vrátane kyslej kapusty, do jedálnička tak môže podporiť nielen zdravie tela ale aj mysle.
5. Kyslá kapusta ako podpora pre zdravie srdca a ciev
Pravidelná konzumácia kyslej kapusty môže priaznivo vplývať na kardiovaskulárny systém, a to najmä vďaka vláknine, probiotikám, vitamínom (C a K) a ďalším antioxidantom, ktoré prispievajú k zníženiu cholesterolu, zlepšeniu krvného obehu a ochrane ciev.
Ako zaradiť kyslú kapustu do stravy?
Ak ste doteraz nijako extra kyslú kapustu neevidovali, máme pre vás zopár tipov.
Bleskový šalát z kyslej kapusty
Potrebné množstvo kyslej kapusty scedíme a vložíme do misky. Pridáme trochu bieleho jogurtu prípadne majonézy na zjemnenie chuti, trošku čerstvo podrveného korenia a hotovo.
Komu sa žiada, môže pridať aj nakrájanú kyslú uhorku alebo strúhaný tvrdý syr.
Iné spôsoby konzumácie kyslej kapusty
Ďalšou možnosťou je pridanie kyslej kapusty do zemiakových placiek. Vďaka kapuste budú šťavnatejšie a chutnejšie.
Tradičným slovenským pokrmom je tiež kapustnica - či už s údeninou alebo hubami, ktorá patrí aj medzi obľúbené štedrovečerné jedlá.
Kyslú kapustu si možno pridávať ako prílohu k mäsu, zemiakom či iným jedlám.
V neposlednom rade sú klasikou v slovenskej kuchyni aj strapačky, teda halušky s kyslou kapustou.

Pravidelná konzumácia kyslej kapusty môže podporiť nielen trávenie, ale aj celkové zdravie a imunitu človeka. Preto netreba otáľať a dopriať si ju pravidelne už teraz, aby sme na jeseň a zimu boli vyzbrojení silným imunitným systémom a odolali prípadným pochmúrnym jesenným náladám.
Zdroj foto: freepik.com