Bylinky od babičky: Pŕhľava dvojdomá

Bylinky od babičky: Pŕhľava dvojdomá

Práve začína rásť v záhradách, na lúkach a na voľných priestranstvách s vlhkou pôdou. Keďže jej je všade dosť, niekedy zabúdame na to, aká je pre naše zdravie prospešná. Hneď na jar možno žihľavu použiť napríklad na očistnú kúru, ktorá pomôže zbaviť organizmus toxických látok a dodať mu energiu.

Príbehy o žihľave
Prečo naši predkovia používali žihľavu ako bojovníčku proti reumatizmu a artritíde? Tento zvyk vraj pochádza ešte z dôb Cézara, keď ju jeho vojaci na svojich výpravách používali ako prostriedok proti chladu a nepríjemnej vlhkosti. Stačilo ňou úmyselne popŕhliť, resp. vyšľahať svoje telo. Preto je aj dnes žihľava využívaná ako doplnok pri riešení problémov s dnou, reumatizmom a artritídou.

Pŕhľava a zdravie
Táto rastlinka je vhodnou súčasťou jarnej očisty, keď je telo človeka po zime unavené, bez energie a plné nežiaducich látok. Niekoľkotýždňová kúra dokáže človeka doslova omladiť a dokonca pomôže podporiť i látkovú výmenu. Známa liečiteľka Mária Trebenová odporúča, vo svojej knihe Zdravie z Božej lekárne, kúru z jarných výhonkov žihľavy, ktorú treba absolvovať po dobu 4 týždňov. Pritom je potrebné šálku čaju vypiť ráno nalačno pred raňajkami a ďalšiu jednu, až dve po dúškoch počas dňa. Na tento účel sa najlepšie hodí čerstvá vňať pŕhľavy. Ak ju nemáte k dispozícii, použite sušenú.
Pravidelne piť čaj z pŕhľavy by mali aj ženy, ktoré trpia silným menštruačným krvácaním. Ak potrebujete do organizmu dostať viac vitamínu C, snažte sa žihľavu konzumovať čerstvú, a to napríklad tak, že ju pridáte do šalátov.

Počas žihľavovej sezóny si môžete jednoduchým spôsobom pripraviť aj tinktúru. Jednoducho a rýchlo sa používa, a môžete sa na ňu spoľahnúť aj v zimným mesiacoch. Na jej prípravu potrebujete dôkladne očistené a nakrájané korene pŕhľavy, ktorými naplníte fľašu. To zalejete domácim alkoholom a necháte odpočívať na tmavom mieste dva týždne. Potom tinktúru preceďte a začnite s používaním.

Žihľava sa dá využiť aj v domácej kozmetike
Hľadáte spôsob, ako dodať svojim vlasom viac lesku? Potrebujete sa zbaviť lupín? Nemusíte hneď kupovať zbytočne drahé preparáty. Vyskúšajte zápar z pŕhľavy. Stačí, ak ním vždy po umytí vlasy opláchnete.
V prípade, že vás trápi nečistá pokožka a vyrážky, pripravte si z čerstvej pŕhľavy šťavu a ňou pravidelne natierajte postihnuté miesto. Tento spôsob je vhodné kombinovať s pitím pŕhľavového čaju, ktorý organizmus prečistí.

(-de-)
 

Zdroj foto: pixabay