Okinawská diéta podporuje dlhovekosť i celkovú pohodu

Okinawská diéta podporuje dlhovekosť i celkovú pohodu

Okinawa patrí k modrým zónam, ktoré sa vyznačujú nezvyčajným počtom ľudí, dožívajúcich sa vysokého veku v plnom zdraví.

Ľudia na Okinawe v Japonsku venujú pozornosť, napríklad sociálnym väzbám, prirodzenému pohybu na čerstvom vzduchu a, samozrejme, zdravému stravovaniu. Okinawská diéta, resp. okinawský štýl stravovania, môže byť jednou z ciest, ako si zachovať zdravie a dožiť sa vysokého veku v plnej vitalite.

Chcete sa inšpirovať? Prečítajte si sumár tých najdôležitejších informácií, ako sa stravujú obyvatelia japonskej Okinawy.

Čo je okinawská diéta?

Už viete, že nejde o diétu, ale štýl stravovania obyvateľov Okinawy, kde sa nachádza veľký počet vitálnych storočných ľudí. Je to životný štýl, ktorého výsledkom je dlhovekosť, nízky výskyt chronických ochorení a celková pohoda.

Základom okinawského štýlu stravovania sú rastlinné potraviny. Okinawčania kladú dôraz na konzumáciu čerstvej zeleniny a ovocia. Preferujú celozrnné výrobky, jedia tofu, morské riasy i ryby. V malom množstve je zastúpené aj mäso a mliečne výrobky.

Okinawská strava sa teda vyznačuje nízkym príjmom cukru i obilnín, aj keď je založená na rastlinnom základe.


Zdroj foto: freepik.com

Stačí byť sýty na 80 percent a prijať 1 200 kalórií

Keď je reč o okinawskej diéte, nesmieme zabudnúť na základné pravidlo týkajúce sa stravovania. Okinawčania jednoducho prestávajú jesť, keď sú na 80 percent sýti. Okrem toho jedia pomaly a pokrm si vychutnávajú. V podstate dávajú tráviacemu ústrojenstvu čas na to, aby stihlo “oznámiť” mozgu, že je sýte. To podľa odborníkov trvá približne 20 minút.

Zaujímavosťou na okinawskej diéte je to, že väčšina obyvateľov si vystačí s príjmom 1 200 kalórií denne. U nás je referenčný príjem u dospelého človeka 2 000 kcal. Avšak zásadný rozdiel je v tom, že obyvatelia Okinawy konzumujú výživné potraviny, zatiaľ čo u nás stále väčšina ľudí funguje najmä na príjme vysoko priemyselne spracovaných potravín.

Potraviny, ktoré nesmú chýbať v okinawskej diéte

  • Jednou z obľúbených potravín sú batáty. Disponujú príjemne sladkou chuťou, majú vysoké zastúpenie komplexných sacharidov, vlákniny, betakaroténu a ďalších vitamínov, minerálov i stopových prvkov.


Zdroj foto: freepik.com

  • Neodmysliteľnou súčasťou jedálnička sú rôzne druhy zeleniny.
  • Okinawčania sa vyhýbajú vysoko priemyselne spracovaným potravinám a čo sa týka obilnín, preferujú celé zrná.
  • Medzi obľúbené druhy ovocia patria citrusy, papája či ananás.
  • Jednou z kľúčových zložiek stravy na Okinawe je sója, najmä tofu a fermentované sójové produkty, ako napríklad miso, natto a tempeh.


Zdroj foto: freepik.com

  • Zdroj vitamínov a minerálov poskytujú morské riasy.
  • Zo strukovín sú zastúpené sójové bôby a fazuľa.
  • Protizápalové omega-3 tuky dodávajú kvalitné ryby. Chudé druhy mäsa sú konzumované skôr občas ako pravidelne.
  • V jedálničku nechýbajú bylinky a koreniny, ako napríklad kurkuma.
  • Obľúbeným nápojom je zelený čaj.

Okinawská diéta môže byť inšpiráciou aj pre vás

Okinawský štýl stravovania môže byť inšpiráciou aj pre nás. Stačí sa sústrediť na väčší prísun základných potravín na rastlinnom základe.

Kontroverzná môže byť v tomto prípade sója. Sójové produkty sú zdravé, pokiaľ sú vyrobené z kvalitnej sóje (nesmie byť GMO) a tradičnými spôsobmi výroby. Vhodné je preferovať fermentované sójové produkty, teda miso, natto či tempeh.

Podobne je to aj s rybami. Vždy dbajte na kvalitu zdroja.

Mirka

 

 

Zdroj foto: freepik.com