Rusínska polievka

Spotreba: 400 g údeného kolienka, 200 g strakatej fazule, 4 lyžice bravčovej masti, 150 g kyslej kapusty, mrkva, petržlen, kúsok zeleru, 4 lyžice hladkej múky, mletá červená paprika, 1 cibuľa, mleté čierne korenie, strúčik cesnaku a soľ.


Postup: prebratú fazuľu niekoľkokrát prepláchneme, zalejeme vodou a necháme ju namočenú postáť. Varíme ju v tej istej vode, v ktorej sa namáčala. Keď je polomäkká, pridáme k nej údené kolienko, kyslú kapustu a na kocky nakrájanú zeleninu. Polouvarenú polievku zahustíme zápražkou, ktorú sme pripravili z masti, jemne nasekanej cibule, múky a mletej červenej papriky. Varíme až do zmäknutia všetkých surovín. Hotovú polievku dochutíme s osoleným prelisovaným cesnakom. Kolienko vyberieme, pokrájame na väčšie kúsky a vložíme späť do polievky. Namiesto chleba môžeme podávať so zemiakmi, ktoré po uvarení ošúpeme a posypeme na masti opraženou cibuľou.