Niekedy stačí málo a nadúvanie i plynatosť sú preč

Niekedy stačí málo a nadúvanie i plynatosť sú preč

Nafúknuté brucho, bolesť i kŕče dokážu život poriadne znepríjemniť. Ako sa tohto problému zbaviť?

Ak neberieme do úvahy príčiny, ktoré súvisia s ochoreniami vnútorných orgánov, možno nadúvanie postupne zmierniť a napokon i úplne odstrániť zmenami v životnom štýle. Čo všetko môže byť zodpovedné za nadmernú tvorbu plynov v črevách? V prvom rade je to strava, ktorá spôsobuje zvýšenú tvorbu plynov (strukoviny, niektoré druhy ovocia či zeleniny). Za nadúvaním býva tiež často hltavé jedenie a konzumácia veľkých dávok potravín, nedostatok tekutín, absencia pohybu a samozrejme stres.

Jete veľa bieleho cukru? Aj to je jedna z príčin nadmernej tvorby plynov. Stále viac ľudí trpí neznášanlivosťou mliečneho cukru, čiže laktózy. Nadúvanie vyvoláva aj kombinácia bielkovín s cukrom (sladený tvaroh, príliš osladené mlieko).

Tipy, ako si s nadúvaním poradiť
Ak sú bolesť a kŕče obzvlášť nepríjemné, skúste masáž brucha a teplé obklady. Vhodný je aj feniklový čaj.
Ak máte tieto problémy pravidelne, skúste prísť na to, ktoré potraviny plynatosť spôsobujú. Môžu to byť strukoviny, sója, baklažán, kapusta, brokolica, hrozno, slivky, banány, biele pečivo, údeniny, príliš korenisté jedlá a tiež niektoré nápoje. Viaceré z uvedených potravín sú však zdravé, preto je potrebné nájsť spôsob, ako ich konzumovať, aby nespôsobovali plynatosť. Pomôcť môže konzumácia kyslého ovocia pred jedlom, ktoré vyvoláva nadúvanie (citróny, grepy, pomaranče) a pozor treba dať tiež na kombinácie týchto potravín s inými.

Ako na strukoviny?
Vylúčiť z jedálneho lístka strukoviny je nezmysel, pretože obsahujú veľa prospešných látok (bielkoviny, vláknina, vitamíny). Tu prichádza na rad správna príprava. Strukoviny treba vopred namočiť aspoň na 12 hodín, potom vodu zliať a variť ich v čerstvej vode. Odporúča sa tiež pridať vhodné bylinky, ako napríklad bazalku, rascu či majorán.

Ovocie a zelenina, ktoré sú príčinou plynatosti
Ak zistíte, že nadúvanie vám spôsobuje napríklad kapusta alebo brokolica, určite ich z jedálnička hneď nevyraďujte. Dajte si pozor hlavne na kombinácie potravín. Kapustu nekonzumujte s bielym pečivom či knedľou. Ak máte brokolicu v zeleninovom šaláte, nejedzte k nemu pečivo. Platí, že čím je strava jednoduchšia, tým si s ňou ľudský organizmus lepšie poradí. Dôležité je aj to, aby si organizmus na tieto potraviny zvykol, a preto ich zaraďujte do jedálnička postupne a jedzte v menších dávkach.

Je riešením vláknina?
Vláknina je pre dobré trávenie nevyhnutnosťou. Snažte sa ju do organizmu dostať prirodzeným spôsobom, teda potravou. Vhodné sú napríklad ovsené vločky, zelenina či ovocie. Ak sa rozhodnete pre doplnky stravy, tu treba dávať pozor na dávkovanie, inak sa váš problém ešte prehĺbi. V tomto smere je nevyhnutný aj pravidelný a dostatočný pitný režim.

Čo treba do jedálneho lístka zaradiť?
Niektoré potraviny sú pri plynatosti obzvlášť užitočné. Čo sa týka pečiva, preferujte tmavé pečivo. Z ovocia sú vhodné hlavne jablká, zo zeleniny paradajky, červená repa či uhorky. V jedálničku by nemali chýbať ani kvalitné jogurty a bylinky, ako napríklad bazalka, rasca, oregano, zázvor či kamilky.

-m-