Výhody avokáda, o ktorých ste možno nevedeli

Výhody avokáda, o ktorých ste možno nevedeli

Hoci je avokádo ovocie, disponuje pomerne veľkým množstvom tuku a nie sacharidov, ako je to pri väčšine ovocných plodov. Navyše má mnoho zdravotných výhod.

Avokádo je zásobárňou draslíka
Vedeli ste o tom, že avokádo obsahuje viac draslíka ako banány? Draslík je jedným z najdôležitejších elektrolytov a v ľudskom tele vykonáva mnoho funkcií. Navyše znižuje vysoký krvný tlak, čiže je prevenciou kardiovaskulárnych ochorení.

Zastúpené tuky znižujú hladinu cholesterolu
Vďaka obsahu tukov patrí avokádo ku kalorickým druhom ovocia. Avšak zastúpené tuky sú pre zdravie prospešné napríklad tým, že pozitívne ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi a tým pomáhajú predchádzať srdcovým chorobám.

Avokádo je aj zdrojom vlákniny
Dôležitosť vlákniny v našom jedálničku netreba pripomínať. Má schopnosť zasýtiť a stabilizovať krvný cukor, čo ocenia tí, ktorí sa snažia schudnúť. Zároveň je prevenciou proti mnohým ochoreniam. Nerozpustná vláknina je „kefou“ čriev, teda ich očisťuje.

Zastúpený tuk uľahčuje vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch
Vitamíny A, D, E a K sú živiny rozpustné v tukoch. To znamená, že sú lepšie absorbované vtedy, keď ich konzumujeme spolu s tukmi. Ak teda pridáte avokádo alebo avokádový olej napríklad do šalátov, zvýšite jeho nutričnú hodnotu.

Avokádo prospieva i zraku
Pre dobrý zrak je nevyhnutných viacero živín. Napríklad antioxidanty, ktoré ho chránia. V tomto smere zohrávajú dôležitú úlohu látky ako luteín a zeaxantín, ktoré sú prevenciou chorôb oka.

Hoci je kalorické, pomáha pri chudnutí
Avokádo sa oplatí zaradiť do jedálnička i vtedy, keď sa snažíte znížiť svoju hmotnosť. Dôvodov je viacero. Vďaka zastúpenej vláknine i tukom (kyselina olejová, palmitová a linolová) má schopnosť zasýtiť. Navyše obsiahnuté tuky pozitívne ovplyvňujú činnosť látkovej výmeny.

Poďakuje sa vám i pokožka
Avokádo je zdrojom tukov, ktoré pokožke prospievajú. Navyše obsahuje antioxidanty, ktoré ju chránia a spomaľujú starnutie. Avokádo je vhodné nielen na konzumovanie, ale aj na použitie v domácej kozmetike na pleť i vlasy.

-m-