12 bojovníkov proti zápche

12 bojovníkov proti zápche

Azda najčastejšou príčinou zápchy je nezdravý životný štýl. Ako proti nepravidelnému a bolestivému vyprázdňovaniu bojovať?
Ak v ľudskom tele chýbajú tekutiny alebo vláknina, s najväčšou pravdepodobnosťou dôjde k vzniku zápchy. Podstatnú rolu zohráva aj nedostatok pohybu, stres, tehotenstvo a tiež užívanie niektorých liekov.

12 bojovníkov proti zápche

1. Potraviny bohaté na vlákninu a dostatok tekutín
V prípade, že zvýšite príjem potravín bohatých na vlákninu, ale nebudete dodržiavať dostatočný pitný režim, zápchy sa nezbavíte. Zvýšený príjem celých zŕn, strukovín, ovocia a zeleniny treba doplniť aspoň dvomi litrami tekutín. Ideálne je pramenitá voda a bylinkové čaje.

2. Sušené slivky
Niekomu zaberie šťava zo slivkového kompótu, ďalšiemu slivkový kompót a na niekoho účinkujú sušené slivky namočené vo vode. Oplatí sa skúsiť i šťavu pripravenú z čerstvých sliviek. Alternatívou sušených sliviek sú figy.

3. Ľanové semiačka
Bojovníkmi proti zápche sú aj semiačka ľanu. 1-2 čajové lyžičky zapite vodou. Výsledok by sa mal čoskoro prejaviť. Namiesto nich možno použiť aj bazalkové semiačka.

4. Hovädzí vývar
Za vyskúšanie rozhodne stojí aj horúci vývar pripravený z hovädzích kostí.

5. Paradajkovo-uhorková šťava
Rajčiny majú schopnosť zlepšovať činnosť čriev. To isté platí aj o uhorkách. Navyše sú aj zdrojom mnohých živín. Pri zápche si jednoducho pripravte šťavu z tejto zeleniny.

6. Kyslá kapusta
Je výborným prostriedkom na posilnenie imunitného systému. Avšak nielen to. Je pomocníčkou i pri zápche. Doprajte si ju. Nevynechajte ani šťavu, pretože práve tá je považovaná za účinné prírodné preháňadlo.

7. Jablká
Ako prevencia slúžia 2-3 jablká denne. Ak trpíte zápchou, pokojne si ich doprajte i viac. Alebo si z nich pripravte šťavu. Samozrejme, neodstraňujte šupku, pretože práve tá je plná vlákniny a živín.

8. Indická vláknina
Psyllium, teda indická vláknina, je jedným z účinných bojovníkov proti zápche. Nevyhnutné je však piť dostatok tekutín. Zoženiete ju v bežných obchodoch s potravinami.

9. Vlažná voda s citrónom
Ráno po zobudení si dajte pohár vlažnej vody s citrónovou šťavou. Mala by „pohnúť“ črevá a navyše skvelo podporí činnosť metabolizmu.

10. Pohyb
Je jedno, aký druh pohybu si vyberiete. Dôležité je hýbať sa. Prospešná je i obyčajná chôdza.

11. Ovsené otruby
Pri zápche ich zalejte dostatočným množstvom vody a nechajte napučať. Pridajte k nim napríklad strúhané jablká.

12. Nezrelé banány
Hoci nezrelé banány príliš nechutia, rozhodne ich treba ako prostriedok proti zápche vyskúšať.

-m-