Hurmikaki prospeje kostiam i figúre

Hurmikaki prospeje kostiam i figúre

Ak ho zjete nie celkom zrelé, pomôže pri hnačke. Naopak, dozreté je bojovníkom proti zápche.
Niektorí si ho zamilujú, iným príliš nechutí. Okrem originálnej chuti, ktorá nemusí vyhovovať každému, obsahuje mnoho výživných látok. Čo nájdete v sto gramoch tohto ovocia? Čo sa týka energetickej hodnoty, obsahuje 70 kalórií, ale iba veľmi malé množstvo tuku a slušné množstvo vlákniny. Preto sa hodí aj do diétneho jedálnička. Sú v ňom zastúpené vitamíny skupiny B, vitamín C, A, E, K, draslík, meď, mangán, fosfor, zinok a ďalšie.

6 výhod, ktoré plynú z konzumácie hurmikaki

  • 1. Prospeje tým, ktorí chudnú

Hurmikaki nemá síce najnižší obsah kalórií, ale disponuje minimálnym množstvom tuku a slušným obsahom vlákniny. Práve vláknina je pre ľudí, ktorí držia diétu, dôležitá. Zasýti a tiež prospieva tráviacemu traktu.

  • 2. Pôsobí ako diuretikum

Zadržiavanie tekutín v tele príjemné rozhodne nie je. No pomôcť môže aj kaki, pretože má diuretické účinky.

  • 3. Posilňuje obranyschopnosť

Toto ovocie obsahuje katechíny, ktoré majú protizápalové vlastnosti. Ďalšie antioxidanty, ako napríklad luteín a lykopén, posilňujú činnosť imunitného systému. Vitamín C je jedným z najvýznamnejším antioxidantov a nechýba ani v tomto ovocí.

  • 4. Podporuje činnosť látkovej výmeny a nervovej sústavy

Za premenu bielkovín, tukov a cukrov sú zodpovedné aj vitamíny zo skupiny B. Navyše prospievajú aj nervovej sústave. Ak pociťujete smútok či nervozitu, určite zaraďte hurmikaki do svojho jedálnička.

  • 5. Je bojovníkom proti hnačke i zápche

Hoci nezrelé kaki chutí trpko, v prípade, že máte hnačku, stojí tento tip za vyskúšanie. Naopak, ak trpíte zápchou, jedzte pravidelne zrelé plody tohto exotického ovocia. Zrelé plody sú mäkké a majú tmavooranžovú až červenú farbu.

  • 6. Je prospešné pre kosti

Za tento pozitívny účinok je zodpovedný hlavne vápnik, ktorý je v hurmikaki zastúpený.

  • Ako chutí najlepšie?

Aj kaki, podobne ako iné druhy ovocia, možno konzumovať čerstvé, sušené a dokonca i varené. Ak dáte prednosť sušenej forme, oceníte ho pri príprave rozličných sušienok, koláčov, pudingov či ako súčasť cereálií. Čerstvé ho môžete využiť napríklad do ovocných šalátov alebo zjesť iba tak. Keďže sú aktuálne veľmi populárne smoothies, môžete ho využiť aj ako súčasť týchto chutných a hlavne výživných nápojov.

  • Smoothie s hurmikaki

Na prípravu potrebujete kaki aj so šupkou, jablko so šupkou a očistený pomaranč. Všetko rozmixujte v mixéri s vysokým výkonom. Pridajte škoricu a kokosový olej. Ak by sa vám nápoj zdal príliš sladký, pridajte citrónovú šťavu. Ak málo sladký, pridajte nektár z agáve.

-w-