Med – sladký poklad pre zdravie a krásu

Med – sladký poklad pre zdravie a krásu

Med je nielen chutným sladidlom, ale aj bohatým zdrojom živín a liečivých látok. Jeho rôznorodosť a priaznivé účinky na zdravie z neho robia nenahraditeľnú súčasť zdravej výživy.

Rôznorodosť medov

Podľa pôvodu:

  • Kvetový med pochádza z nektáru kvetov a je jemnejšej chuti.
  • Medovicový med vzniká z výlučkov hmyzu, je tmavší, hustejší a má výraznejšiu chuť.
  • Zmiešaný med je kombináciou oboch.

Podľa sezóny:

  • Jarný med je svetlý a jemný.
  • Letný med má bohatšiu chuť a je tmavší.
  • Neskorý med je často hustý a výrazný.

Podľa farby:

  • Farba sa pohybuje od svetložltej po tmavohnedú – tmavšie medy majú často intenzívnejšiu chuť aj viac minerálov.

Rôzne druhy podľa rastlín:

  • Med z agátu je svetlý a dlho tekutý.
  • Lipa dáva med s výraznou arómou.
  • Med z repky má svetlú farbu a rýchlo kryštalizuje.

Liečivé účinky medu

Podpora imunitného systému: Pravidelná konzumácia pomáha telu bojovať proti vírusom a baktériám.

Zlepšenie trávenia: Med priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru a pomáha pri problémoch so žalúdkom.

Ochrana srdca a pečene: Vďaka antioxidantom a enzýmom má med pozitívny vplyv na srdcovocievny a pečeňový systém.

Pomoc pri prechladnutí a kašli: Má protizápalové účinky, upokojuje hrdlo a tlmí kašeľ.

Zlepšenie spánku a úľava od únavy: Vďaka glukóze dodá telu energiu, pomáha uvoľniť melatonín, ktorý je dôležitý pre kvalitný spánok.

Účinky pri tráviacich a močových problémoch: Med má antibakteriálne účinky, podporuje hojenie slizníc a pomáha pri infekciách.

Zaraďte med do svojho jedálnička ako prírodné sladidlo do čaju, jogurtu alebo na pečivo. Jeho pravidelná konzumácia prispieva k celkovému zdraviu a vitalite.​

(-ada-)

Zdroj foto: Freepik