Máte radi kuskus a bulgur? Dôležitý je správny výber i príprava

Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že jedálniček by mal byť nielen zdravý a vyvážený, ale aj pestrý. Aj preto sa snažia rozšíriť doterajší stravovací plán o nové potraviny, ako napríklad bulgur či kuskus. Viete, aké sú medzi nimi rozdiely a ako si vybrať naozaj zdravo? Čítajte ďalej.

Bulgur aj kuskus kúpite bežne v obchode. Bulgur má jemnú orieškovú chuť a je súčasťou kuchyne Blízkeho východu. Vyrába sa z pšenice, ktorá sa čiastočne uvarí a vysuší, v dôsledku čoho praská. To znamená, že bulgur je celozrnný produkt.

Kuskus sa takisto vyrába z pšenice semoliny, ktorá je nahrubo zomletá, avšak ide skôr o produkt podobný cestovinám. Môže byť z celozrnnej, alebo rafinovanej pšenice. Ak chcete jesť zdravo, potom voľte celozrnnú alternatívu. V oboch prípadoch je ideálnou voľbou bio variant, pretože pšenica patrí k najviac prešľachteným obilninám.

Ako zistiť, o aký produkt ide? Ak kuskus a bulgur pravidelne používate, už samotný vzhľad vám napovie, či ide o celozrnný, alebo rafinovaný kuskus či bulgur. Samozrejme, prečítanie etikety vám dá stopercentnú odpoveď. Ak je na etikete uvedené, že ide o celozrnný produkt, máte vyhraté.

Príprava bulguru a kuskusu

Ak máte naozaj naponáhľo, pripravte si kuskus. Stačí ho zaliať vriacou vodou približne v pomere 1:2 (1 diel kuskusu a 2 diely vody) a nechať dôjsť pod pokrievkou. Nezabudnite ho priebežne miešať vidličkou, aby mal nadýchanú konzistenciu.

Bulgur sa takisto pripravuje v pomere 1:2, avšak je potrebné ho niekoľko minút variť a ešte nechať dôjsť pod pokrievkou.

Kuskus i bulgur sú skvelé ako prílohy, podobne ako ryža, pohánka, pšeno, amarant či quinoa.


Zdroj: pixabay.com

Aké živiny obsahujú?

Pokiaľ si vyberiete celozrnné varianty kuskusu a bulguru, urobíte niečo dobré pre svoje zdravie. Obe alternatívy obsahujú množstvo prospešných makroživín i mikroživín. Uvedieme obsah aspoň niektorých.

Bulgur i kuskus majú v sebe viac ako 70 percent vody, okolo 20 percent sacharidov a 3 až 4 percentá proteínov. Čo sa týka kalórií, bulgur ich obsahuje o niečo viac.

Ak porovnáme obsah vitamínov, je na tom lepšie bulgur. Je v ňom zastúpeného 5-krát viac vitamínu K a obsahuje aj betakarotén. Bulgur obsahuje tiež viac vitamínov B6 a B9. Avšak kuskus je bohatší na vitamín E, ktorého je až 13-krát viac ako v bulgure a neporovnateľne viac selénu.

Čo sa týka obsahu minerálov, v tomto prípade vyhráva bulgur. Obsahuje podstatne viac vápnika, železa, horčíka, fosforu, draslíka, zinku i medi.

Ak porovnáme kuskus a bulgur komplexne, tak výživnejšou potravinou je bulgur. Avšak to neznamená, že celozrnnému kuskusu by sme sa mali vyhýbať. Bulgur aj kuskus do zdravého, pestrého a vyváženého jedálnička jednoznačne patria.

Ako je to s glykemickým indexom?

Bulgur má priemerný GI 47, čo ho zaraďuje medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom. To znamená, že po jeho skonzumovaní sme dlhšie sýti, pretože energia z neho sa uvoľňuje postupne. Kuskus má GI 65, a teda patrí medzi potraviny so stredným GI. Je vhodné konzumovať ho so zdrojmi proteínov, ako napríklad chudým mäsom, vajíčkami, syrom či tofu a veľkým množstvom zeleniny.
-m-