Zdravé a chutné raňajky zásluhou ovsených vločiek

 Ovsené vločky sú veľmi zdravou potravinou. O tom nemožno pochybovať. Čo nám však často robí problémy, je ich nevýrazná chuť. Stačí však správna príprava a ovsené vločky sa stanú súčasťou vášho každodenného jedálnička. Skôr ako vám prezradíme zopár užitočných trikov prípravy chutných raňajok, pripomeňme si, prečo sú ovsené vločky pre naše zdravie užitočné.

Zloženie ovsených vločiek

Ovsené vločky obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok. Bohaté zastúpenie majú vitamíny skupiny B a vitamín E. Z minerálnych látok je to jód, selén, železo a horčík. Okrem toho obsahujú veľké množstvo bielkovín a vlákniny.

Prečo jesť ovsené vločky?

Dôvodov, prečo zaradiť ovsené vločky do každodenného jedálnička, je veľa. V prvom rade je to ich unikátne zloženie, ktoré podporuje zdravie a krásu. Ak sa chystáte držať diétu, určite oceníte služby ovsených vločiek. Ich konzumácia má dve úžasné výhody – energiu uvoľňujú postupne a skvelo zasýtia. Okrem toho vláknina napomáha tráveniu a produkt vyrobený z ovsa znižuje hladinu LDL-cholesterolu, ktorý sužuje mnoho ľudí. Odborníci ich zaraďujú do kategórie bojovníkov proti rakovine. Pomáhajú liečiť kožné problémy a obsah jódu napomáha správnej činnosti štítnej žľazy.

Zdroj:pixabay.com

Ako často jesť ovsené vločky?

Ideálnym riešením je konzumovať ovsené vločky každé ráno v množstve, ktoré predstavuje približne jednu šálku. Väčšine z nás prekáža ich neutrálna chuť. Táto skutočnosť sa však dá ľahko ovplyvniť. Stačí ak do ich prípravy zapojíte fantáziu a ovsené vločky sa dostanú na popredné priečky vašich obľúbených jedál.

Ak vám ovsené vločky zdajú bez chuti, skúste pri ich príprave využiť nasledovné tipy:

  •     Ovsené vločky zmiešajte s vašim obľúbeným jogurtom.
  •     Vločky pripravené s mliekom dochuťte domácim medom a pridajte posekané lieskovce, mandle, vlašské     orechy a hrozienka. Namiesto medu môžete použiť hroznový cukor.
  •     Do zmäknutých vločiek (vopred namočených vo vode) pridáme tvaroh, kúsky banánu a hrozienka. Ak chcete zvýšiť množstvo prijatých vitamínov, pridajte šťavu z citróna.
  •     Kúsky vášho obľúbeného ovocia zmiešajte s ovsenými vločkami a zalejte acidofilným mliekom alebo kefírom.
  •     Zmäknuté vločky zmiešajte s pretlačeným banánom a kokosovou múčkou. Môžete pridať oriešky podľa chuti.
  •     Zmäknuté vločky zmiešame s postrúhaným jablkom a pridáme hrozienka a oriešky posekané nadrobno. Odporúčame dochutiť škoricou, ktorá ovsenej kaši dodá skvelú chuť a navyše má mnoho pozitívnych účinkov na organizmus.


Existuje milión variant, prostredníctvom ktorých si vyčaríte chutné a zdravé raňajky. Fantázii sa medze nekladú. Pri pravidelnej konzumácií ovsených raňajok sa vám po čase zlepší kvalita vlasov, nechtov a pokožky. Okrem toho sa budete cítiť vitálni a pozitívna je tiež strata kilogramov.
 
(-de-)