Mandľové mlieko: Zdravá a chutná alternatíva bežného mlieka

Mandľové mlieko: Zdravá a chutná alternatíva bežného mlieka

Nechutí vám kravské mlieko alebo trpíte intoleranciou laktózy? Vhodnou alternatívou je mandľové mlieko.
Mandľové mlieko si môžete pripraviť doma alebo ho kúpiť v špecializovaných obchodoch. Dávajte si však pozor na jeho zloženie. Kupujte produkty, ktoré obsahujú minimum konzervačných látok a ďalších prísad.

Mandľové mlieko má výbornú chuť a disponuje výživovými hodnotami ako mandle. Navyše ho môžete využiť podobne ako kravské mlieko. Hoci neobsahuje toľko proteínov a ani vápnika ako kravské mlieko, má svoje výhody. Veľmi často ho využívajú vegetariáni a vegáni, pretože sa pripravuje z mandlí a vody. V kupovaných produktoch sa zvyčajne nachádza aj cukor, poprípade iné sladidlo (nektár z agáve) alebo vanilka.

Živiny v mandľovom mlieku

Je zásobárňou antioxidantov, predovšetkým vitamínu E. Éčko spomaľuje proces starnutia, prospieva pokožke i vlasom. Je zdrojom zdravých tukov, ktoré prospievajú kardiovaskulárnemu systému. Konkrétne znižujú hladinu cholesterolu v krvi, ktorý je najčastejšou príčinou srdcových chorôb. V mandľovom mlieku sú zastúpené viaceré minerály a stopové prvky, ako napríklad meď, zinok, železo, horčík, vápnik, draslík, selén a ďalšie.

Mandľové mlieko je nielen vhodnou náhradou bežného mlieka, ale aj skvelým obohatením zdravého jedálnička. Čím všetkým je zdraviu prospešné?

  • Obsahuje menej kalórií ako plnotučné kravské mlieko (cca 60 kalórií v jednej šálke), teda je vhodné pre tých, ktorí sa snažia znížiť hmotnosť.
  • Prospieva kardiovaskulárnemu systému: stabilizuje hladinu vysokého cholesterolu i krvného tlaku.
  • Obsahuje vápnik, čiže je prospešné pre kosti a zuby. Zároveň je prevenciou osteoporózy.
  • Keďže mandľové mlieko obsahuje vitamín E, prospieva pokožke a spomaľuje jej starnutie.
  • Vitamíny zo skupiny B zabezpečujú správne fungovanie nervovej sústavy a metabolizmu.
  • Je zdrojom vlákniny, ktorá pozitívne vplýva na trávenie.
  • Je potravinou, ktorá prospieva zraku.
  • Posilňuje činnosť imunitného systému.

Ako si pripraviť mandľové mlieko doma?

Príprava mandľového mlieka je viac ako jednoduchá. Mandle dajte do mixéra s vysokým výkonom spolu s vodou a potom preceďte.

-m-