Ako menej soliť?

Ako menej soliť?

Jeme veľa tučných jedál, nadmerné množstvo cukru a aj soli. Ak konzumujeme veľa soli, organizmus si na ňu zvykne. Keď jej úroveň v tele klesne, žiada o jej doplnenie.
Nadmerné solenie spôsobuje zadržiavanie vody v organizme a v tele zostávajú toxické látky. Môže sa to prejaviť napríklad opuchmi nôh. Dochádza k ochoreniam obličiek a pečene. Zvyšuje sa aj riziko vzniku vysokého krvného tlaku a s ním súvisiacich kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny, osteoporózy a ďalších.

Ako príjem soli znížiť?
Soľ je zastúpená v mnohých polotovaroch, preto je vhodné obmedziť ich príjem na minimum. Ide hlavne o údeniny, konzervované mäso, slané pochutiny ako rozličné oriešky či zemiakové lupienky, sterilizovanú zeleninu, hotové omáčky, sáčkové polievky, syry, pečivo a mnohé ďalšie. Podľa odporúčaní odborníkov by mala byť denná dávka soli 5 gramov, čo predstavuje asi jednu polievkovú lyžicu. Bohužiaľ, soli skonzumujeme až trikrát toľko, teda okolo 15 gramov.

Náhrady soli
Soľ možno nahradiť aj pri príprave pokrmov. Výbornou voľbou je himalájska soľ, v ktorej je zastúpené neuveriteľné množstvo alkalických prvkov. Ide o prírodnú nerafinovanú soľ, ktorá je pre zdravie človeka prospešná. Pochádza z oblastí Himalájí v Pakistane. Pomáha pri tráviacich ťažkostiach, prekyslení organizmu a tiež kožných ochoreniach. Okrem himalájskej soli si môžete zvoliť aj prírodnú nerafinovanú morskú soľ.

Hoci sója patrí ku kontroverzným potravinám, fermentované produkty z nej sú zdraviu prospešné. Jedným z nich je miso. Miso je vlastne pasta pripravená fermentáciou zo sójových bôbov. Má viacero pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Napríklad znižuje hladinu cholesterolu v krvi a je prevenciou kardiovaskulárnych ochorení. Táto pasta sa využíva podobne ako klasická sójová omáčka. Obdobným spôsobom možno využiť aj tamari, ktoré je obľúbené hlavne v Japonsku. Vyrába sa zo sójových bôbov a morskej soli. S tamari možno dochutiť jedlá z mäsa, zeleniny, ale aj polievky a omáčky.

Nemožno zabudnúť ani na bylinky, ktoré sú výbornou alternatívou bežnej soli. Okrem toho, že jedlám dodajú nezameniteľnú chuť a arómu, majú aj mnoho pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Výborná je napríklad bazalka, ktorá podporuje trávenie a napomáha udržaniu črevnej mikroflóry. Oceníte ju aj pri problémoch s plynatosťou. Oregano má pozitívny vplyv na náladu, zlepšuje trávenie a má mierne dezinfekčné účinky. Používa sa nielen v jedlách, kde sa nachádzajú paradajky, ale hodí sa aj k mäsu či syrom. Skvelými náhradami soli sú aj majoránka, rasca, tymian, rozmarín či petržlenová vňať.

-w-