Chrumkajte reďkovku a zdravie sa vám poďakuje

Chrumkajte reďkovku a zdravie sa vám poďakuje

Reďkvičky sú obľúbenou zeleninou, ktorá výborne chutí a dopĺňa živiny.
Reďkvička má jedinečnú chuť, a preto ju stačí nakrájať na pečivo a chutné raňajky či desiata sú na svete. Okrem toho je výbornou prísadou do zeleninových šalátov, ktoré sú vitamínovou bombou obsahujúcou minimum kalórií. Samotná reďkvička obsahuje iba 16 kalórií na 100 gramov. Je stvorená pre všetkých, ktorí sa snažia schudnúť. Aké sú jej ďalšie výhody?

Obsahuje protirakovinové látky

V reďkvičkách sa nachádza sulforafán, ktorému sa pripisujú protirakovinové účinky, hlavne čo sa týka rakoviny prsníka, hrubého čreva, vaječníkov a prostaty. Táto látka je zastúpená aj v brokolici či karfiole, lenže z nich sa tepelnou úpravou stráca. Keďže sa reďkvičky konzumujú čerstvé, sulforafán v nich zostáva.

Má protizápalové účinky

Sto gramov tejto chrumkavej zeleniny pokryje potrebu vitamínu C na približne 25 percent. C vitamín je dôležitým antioxidantom, ktorý organizmus chráni a pomáha mu brániť sa proti rozličným ochoreniam. Okrem neho sú v reďkvičke obsiahnuté aj luteín, zeaxantín a ďalšie antioxidanty.

Pomáha detoxikovať

Pravidelnou konzumáciou reďkvičiek možno očistiť krv od nahromadených toxických látok. Oplatí sa ich zaradiť do jedálnička hlavne v jarných mesiacoch, keď je telo po zime zanesené škodlivinami.

Odstraňuje zápchu

Reďkovka obsahuje vlákninu, ktorá je prevenciou zápchy. Ak máte dlhodobejšie problémy, vyskúšajte reďkvičkovú šťavu. Treba ju piť 14 dní pred jedlom. Vhodné je množstvo získané z 50-100 g reďkvičky. Okrem odstránenia zápchy pomôže aj so žlčníkovými problémami.

Je diuretikum

Trápia vás problémy s močovým ústrojenstvom? Znižuje kvalitu vášho života časté močenie a pálenie? Reďkvička blahodarne pôsobí aj na obličky a močový systém, pretože má diuretické účinky.

Stabilizuje krvný tlak

Za tento pozitívny účinok je zodpovedný elektrolyt draslík. Ak trpíte vyšším krvným tlakom, ktorý je jednou z príčin kardiovaskulárnych ochorení, reďkvičky vám prospejú.

Je vhodná pre diabetikov

Reďkvička, podobne ako väčšina ostatných druhov zeleniny, disponuje nízkym glykemickým indexom. To znamená, že nespôsobuje výkyvy krvného cukru a je vhodná pre ľudí, ktorí trpia cukrovkou.

Udržiava krásnu pleť

Vzhľad pleti závisí od viacerých faktorov. Kľúčový je však prísun živín. Pleti prospieva vitamín C, B vitamíny, zinok a fosfor, ktoré sú zastúpené v reďkvičke.

Náš tip: Reďkovka pomáha zmierniť svrbenie po uštipnutí hmyzom. Čerstvá šťava zmierňuje opuch a nepríjemnú bolesť.

-w-