Jedzte banány -  budete nielen zdraví, ale aj veselí!

Jedzte banány - budete nielen zdraví, ale aj veselí!

 Banán patrí k najstarším kultúrnym rastlinám a už v prehistorických časoch bol rozšírený v tropických oblastiach. Plinius Starší ho nazval "ovocím múdrosti", aj keď ho dlho považovali iba za pochútku. Bez vitamínov a vyživných látok. Až v poslednom čase sa totiž dokázalo, že banán je doslova vitamínová a minerálna bomba.
 
ŽIADNE INÉ OVOCIE sa nemôže pochváliť takou vyváženou výživovou bilanciou ako banán. Zo všetkých  druhov ovocia obsahuje banán najviac uhlohydrátov, z ktorých organizmus vyrába glukózu najdôležitejšieho dodávateľa energie pre mozog. Energiu pre svaly zase poskytujú cukry, ktoré obsahuje. Pozostávajú z troch rôznych druhov cukrov - hroznového, ovocného a sacharózy - ktoré sa v tele uvoľňujú postupne a  poskytujú tak okamžitú aj dlhodobú energiu.
 
ZÁSLUHOU TOHO JE BANÁN ideálnou potravou pre vytrvalostných športovcov - tenistov, cyklistov, plavcov alebo bežcov. Pred športovým výkonom ako zásoba uhľohydrátov a pri športe na ich doplnenie. Vďaka látkam, ktoré obsahuje, poskytuje organizmu potrebnú energiu, pozitívne ovplyvňuje koncentráciu, koordináciu a vytrvalosť.
 
PRE ŠPORTOVCOV, a nielen pre nich, je veľmi dôležitý fakt, že banán je bohatý na potrebné minerálne látky. V obsahu draslíka nemá medzi ovocím súpera. Draslík okrem iného viaže žalúdočnú kyselinu a pôsobí ako prirodzená ochrana proti prekysleniu žalúdka. Dôležitá súčasť mnohých enzýmov horčík - je v banáne taktiež obsiahnutý v mimoriadnom množstve. Ak chýba organizmu horčík pri športe alebo telesnej námahe, človek trpí svalovými kŕčmi. Navyše sa horčík a draslík podieľajú na regulácii krvného tlaku a tak chránia organizmus pred infarktom. Okrem toho banán obsahuje aj dôležité železo, meď, fluór, vápnik, sodík, jód a fosfor.
 
BIELKOVINY
v ovocí obsiahnuté iba zriedkavo, ale banán poskytuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín, ktoré si organizmus nevie vyrobiť. Banán prekypuje vlákninami. Tráviacim traktom prechádza rýchlo a viaže na seba škodlivé odpadové látky.  Tvrdenie, že po banánoch sa priberá, sa nezakladá na pravde. 100 g banánu obsahuje 96 kalórií a iba 0,2 mg tuku (rovnaké množstvo jabík 0,4 mg). Toto množstvo  tuku však stačí na to, aby z neho organizmus získal vitamíny rozpustné v tukoch, ako napr. vitamín E.
 
VITAMÍNOV JE NAPOKON V BANÁNE TAKTIEŽ DOSŤ, predovšetkým vitamínov skupiny B, zodpovedných za dobrý stav nervov. (Je dokonca dokázané, že deti, ktoré jedia veľa banánov, sú lepšie ako ostatné). Banán  obsahuje dvakrát toľko vitamínu A ako pomaranč a o tretinu viac vitamínu C než jablko. Banán však dokáže ešte viac pozitívne ovplyvniť duševný stav. Obsahuje totiž serotonín a tryptofan, ktorých nedostatok vyvoláva depresie a je príčinou zlých nálad. Jedzte teda banány -  budete nielen zdraví, ale aj veselí!