LIEČIVÉ  POCHUTINY

LIEČIVÉ POCHUTINY

Orechy síce poznáme všetci, ale často len z vianočného pečiva, či z balíčkov solených arašidov. Človek je však podľa niektorých antropológov, anatómov a fyziológov špeciálny druh bylinožravca, takzvaný plodožravec (fruktivar), a preto plody, semená a orechy sú pre neho priam ideálnou stravou.


VLAŠSKÉ ORECHY

Pravlasťou orechov je Ázia. Na svahoch Himalájí rastú v rozľahlých lesoch. Vďaka schopnosti prispôsobiť sa, ako aj vďaka svojim malým  nárokom na pôdu je orech rozšírený takmer po celom svete.

Dorastá do výšky desať až dvadsať metrov. Má dlhé kopijovité listy. Plodom je vlašský orech, užívanou časťou je plod, nachádzajúci sa v orechovej škrupinke.

Vlašský orech je veľmi výživný. Jeho výživová hodnota predstavuje výživovú hodnotu hovädzieho mäsa. Je nezastupiteľný vo vegetariánskej strave. Mnohí bádatelia poukazujú na podobnosť jadra s ľudským mozgom a zdôrazňujú pritom prínos vlašského orecha pre vegetatívnu aj centrálnu nervovú sústavu. Liečivý účinok na nervy spočíva najmä vo vysokom obsahu vitamínu B1, B3 a B6, vápnika a fosforu. Vlašské orechy sú vhodné na liečbu nervových ochorení, na výživu študentov, duševne pracujúcich aj detí. Pre svoj nízky obsah sodíka sú tieto plody vhodné pre ľudí postihnutých obličkovými chorobami. Pre diabetikov sú všetky orechy, teda aj vlašské, najlepšou náhradou mäsa, ktoré u diabetikov (ale aj u zdravých ľudí) môže poškodzovať slinivku brušnú, črevá, kĺby a srdce.

Orechy (i vlašské) sa odporúčajú ľuďom s podváhou a rekonvalescentom. Sú dobrým zdrojom zinku, ktorý je veľmi dôležitý pre imunitu organizmu, pre asi sedemdesiat rôznych enzymatických reakcií, pre zdravé vlasy, pokožku, nechty, sexuálnu potenciu a pre mnoho ďalších biochemických pochodov. Vlašské orechy sa jedia najmä surové, pretože v tomto stave sú najúčinnejšie.


SEZAM

Pochádza z oblasti Eufratu a je najstarším korením na svete. Dnes sa pestuje v teplých oblastiach na celom svete. Je to bylina dosahujúca výšku až 150 cm, porastená chĺpkami, ktorá kvitne bielo až  ružovo. Plody, tobolky rastúce nahor, obsahujú malé žltohnedé 2 mm dlhé semienka, podobné semienkam ľanovým. Používanou časťou je semienko.

Sezamové semienka je možné považovať za najzdravšie semienka vôbec. Ich účinok je veľmi všestranný. Sezamové semienko by sa malo konzumovať dva až trikrát týždenne. Pozoruhodný je vysoký obsah karoténov. Tie sú spolu s horčíkom, vápnikom a zinkom výborným liekom na choroby očí, slizníc, kože, nechtov a vlasov. Veľmi vysoký obsah organického vápnika, horčíka a fosforu je prospešný na prevenciu a liečbu osteoporózy, osteornalacie a zlomenín kostí, chrupaviek, chrbtice a zubov. Vysoký obsah vitamínu B1, B3, horčíka, fosforu a vápnika je veľmi prospešný pre nervy. Sezam je tiež (spolu s otrubami a orechmi) výborným liekom na neurózy, depresie a psychózy. Sezam je vhodný pre športovcov, študujúcich i ťažko pracujúcich. Je nepostrádateľný (spolu so slnečnicou) pri chorobách srdca a cievneho obehu. Zvyšuje imunitu a zlepšuje látkovú výmenu. Je veľmi  prospešný pre tehotné a dojčiace ženy.

Sezamové a slnečnicové semená, lieskové orechy, sója, pšenica, mak nahradí používanie mäsa. Väčšina ľudí pozná sezam ako zrniečka na pečive. Pražený má výraznú arómu a chuť ako oškvarky. V južnej Európe sa zo sezamu pripravuje sezamové maslo či sezamová pasta nazývaná Tahina. Používa sa aj do šalátových zálievok a ako korenie do hrachového pyré. V predajniach zdravej výživy možno dostať jednak celé semienka, ako aj semienka lúpané, krémovo biele. Lúpané sú menej zdravé než nelúpané, pretože väčšina účinných látok sa nachádza v povrchovej vrstve semienka. Veľmi zdravý (so zvláštnou arómou) je aj sezamový olej vhodný pre sladké i slané pokrmy.