„Zelený slíz“ – nápoj s chlorofylom pre zdravie i krásu

„Zelený slíz“ – nápoj s chlorofylom pre zdravie i krásu

Možno sa s príchodom jari zamýšľate nad tým, akú formu očisty by ste svojmu organizmu dopriali po zime. Jednou z možností môžu byť nápoje či doplnky stravy, ktoré sú bohaté na chlorofyl.

Samozrejme, nápoje, ktoré vzhľadom pripomínajú „zelený slíz“ si môžete kúpiť hotové v obchodoch so zdravou výživou. Mnohé z nich obsahujú, napríklad zelené riasy, mladý jačmeň či lucernu. Stačí si každý deň raz či dvakrát denne dopriať množstvo, ktoré odporúča výrobca.

Avšak jar sama ponúka bylinky, ktoré môžete využiť na tento účel. Jedná sa o púpavu, žihľavu či dokonca pýr plazivý, ktorý mnohí považujú za burinu. Ak si zvolíte žihľavu, mladé výhonky zmixujte s malým množstvom vody a denne si doprajte čajovú lyžičku ráno a aj večer. Kúra by mala trvať 2 týždne. Po prestávke je možné zopakovať ju znovu. Podobný postup môžete použiť aj pri ostatných zelených rastlinách. Vhodnou voľbou je tiež pridanie zelených rastlín napríklad do obľúbených smoothie.

Prečo práve chlorofyl?

Zelené rastliny sú zdrojom chlorofylu,  zeleného farbiva zastúpeného v rastlinách a riasach, ktorý má množstvo pozitívnych účinkov na organizmus. Viaceré z nich už boli potvrdené aj vedeckými štúdiami, pretože chlorofyl je pre vedcov veľmi zaujímavou oblasťou na skúmanie. Ktorú sú vedecky potvrdené pozitívne účinky tohto zeleného farbiva? 

  •     Chlorofyl má schopnosť priaznivo ovplyvňovať množstvo a kvalitu červených krviniek, pretože štruktúrou je podobný hemoglobínu zodpovednému za prenos kyslíka v celom tele. To znamená, že je vhodný pre ľudí s anémiou a s nedostatkom energie. Jeho účinky ocenia aj vegetariáni či vegáni.
  •     Chlorofyl sa takisto môže podieľať na znížení rizika vzniku rakoviny. Podľa odborníkov z Linus Pauling Institute z Oregon State University pomáha znížiť riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva.
  •     Chlorofyl takisto disponuje protizápalovými vlastnosťami, čo môže byť prospešné pre tých, ktorí trpia chronickými zápalovými ochoreniami, ako je napríklad artritída. Takisto pomáha pri hojení rán, popáleninách, hemoroidoch a kožných ťažkostiach.
  •     Samozrejme, zelené rastlinné farbivo je silným antioxidantom, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Tým pádom posilňuje celkovú obranyschopnosť a takisto spomaľuje celkové starnutie organizmu.
  •     Zdá sa, že chlorofyl je užitočný aj pri premnožení kvasiniek Candida albicans v organizme, čo sa prejavuje aj vaginálnou mykózou. Aspoň to tvrdia odborníci z South Brazilian Dentistry Journal.
  •     Chlorofyl je pomocníkom aj pri chudnutí, pretože telo očistí – ak máme v tele nahromadené rôzne toxíny, chudne sa nám ťažko. Takisto prispieva k regulácii hladu a chutí na nezdravé potraviny. Chlorofyl je tiež bojovníkom proti zápche. Podľa jednej zo štúdií, ktorá bola publikovaná v časopise Appetite, účastníci, ktorí prijímali väčšie množstvo chlorofylu, schudli počas 12-tich týždňov viac ako tí, ktorí tak nerobili.

-w-