Čokoláda k sviatku sv. Mikuláša patrí. Ako vybrať naozaj kvalitnú?

Patríte k tým, ktorí sa vždy snažia o to, aby darovali druhým to najlepšie? Prezradíme vám, ako vybrať kvalitnú čokoládu, ktorá je nielen chutná, ale aj nabitá vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi.

Pravidelná konzumácia kvalitnej čokolády sa spája s množstvom zdravotných benefitov. Za ne je zodpovedné najmä zastúpené kakao. Platí, že čím je ho viac, tým viac prospešných účinkov má čokoláda. Za všetky môžeme spomenúť podporu zdravia srdca, mozgu i tráviaceho traktu i redukciu stresu. Samozrejme, kvalitná čokoláda do tela doplní viaceré živiny, ako napríklad vitamíny skupiny B, draslík, horčík, zinok, meď či mangán.

Chcete venovať svojim blízkym na sviatok sv. Mikuláša práve čokoládu? Prečítajte si niekoľko dôležitých zásad, ako vybrať tú najlepšiu.
 
Zdroj foto: freepik.com

Čím menej položiek je na etikete, tým vyššia kvalita

Jedným z najdôležitejších pravidiel pre výber kvalitnej čokolády je čítanie etikety, teda zastúpených zložiek. Platí, že čím menej ich je, tým lepšie. Hlavnou ingredienciou by mali byť kakao (kakaová hmota), kakaové maslo ako zdroj tuku a sladidlo. Pridané môžu byť napríklad oriešky. V prípade mliečnej a bielej čokolády to je, samozrejme, sušené mlieko. Naopak, vyhnite sa tým, ktoré sú zdrojom prídavných látok, teda umelých dochucovadiel, farbív či konzervantov.

Ak čokoláda obsahuje kakaovú hmotu, trstinový cukor, kakaové maslo a napríklad orechy, vybrali ste si dobre.

Preferujte bio čokoládu

Znakom kvalitnej čokolády, ktorá má v sebe kvalitné ingrediencie so zdravotnými benefitmi, je organický pôvod. Kľúčové je v tomto smere kakao, pretože práve to sa spája s množstvom pozitív. Kúpou takejto čokolády máte zároveň istotu, že niektoré zložky neboli geneticky upravené.

Hľadajte medzi slovenskými výrobcami

Samozrejme, kvalitné čokolády nájdete aj medzi zahraničnými producentmi. No kúpou tých slovenských podporujete slovenskú ekonomiku, čiže aj samých seba. Zároveň stále platí, že väčšina slovenských výrobcov sa snaží o kvalitu.
 
Zdroj foto: freepik.com

Voľte tie, kde jediným zdrojom tuku je kakaové maslo

Ak sa na etikete čokolády dočítate, že obsahuje palmový tuk, nejedná sa o kvalitnú čokoládu, pretože v tej sa nachádza ako zdroj tuku kakaové maslo, poprípade kokosový olej MCT. Kakaové maslo je zdrojom kyseliny palmitovej, stearovej a olejovej.

Myslite na to, že čím vyšší obsah kakaa, tým viac pozitívnych účinkov

Ak chcete čokoládu, ktorá podporí fyzické a psychické zdravie, jednoznačne voľte čokoládu s obsahom kakaa minimálne 70 percent. Faktom je, že práve kakao je zdrojom vitamínov, minerálov, stopových prvkov i antioxidantov. To znamená, že čím tmavšia čokoláda, tým lepšie.

Posvieťte si na cukor

Kakao a kakaové maslo sú horké. To znamená, že aj do kvalitnej čokolády treba dať cukor. Len málokomu chutí napríklad čokoláda so zastúpením kakaa 90 percent. V lepších čokoládach namiesto cukru nájdete, napríklad trstinový cukor, kokosový cukor, ale aj javorový sirup. Naopak, nekvalitné čokolády sú sladené kukuričným sirupom, glukózovo-fruktózovým sirupom, umelými sladidlami a podobne.

Mirka