10 druhov sladkostí, ktoré deťom do mikulášskeho balíčka nedávajte

Premýšľate nad tým, že by ste svojim deťom radi dali do mikulášskeho balíka zdravšie verzie sladkostí? Prečítajte si, čomu je dobré sa vyhnúť.

Sladkosti k sviatku sv. Mikuláša neodmysliteľne patria. Avšak faktom je aj to, že čoraz viac detí trpí nadváhou a obezitou a s nimi spojenými zdravotnými ťažkosťami. O vplyve cukru na zdravie zubov a ústnej dutiny ani nehovoriac.

Nie je preto na mieste vyhovárať sa, že balík sladkostí tento fakt nezmení. Aj malé zmeny sa počítajú. Z toho dôvodu vám prinášame zoznam toho, čomu je lepšie sa v mikulášskom balíku pre deti vyhnúť.

1.    Sladké džúsy

Jednou z najmenej prospešných potravín a nápojov pre deti sú sladké džúsy a rôzne limonády. Okrem toho, že obsahujú neprimerane veľa cukru, resp. glukózovo-fruktózového sirupu, sú zdrojom farbív a konzervantov.

    Náš tip: Ak chcete zdravší variant, pokúste sa sladké komerčné džúsy nahradiť ovocnou šťavou v skle.

2.    Lacné “čokoládové” figúrky

Trváte na tom, že v mikulášskom balíčku musia byť figúrky Mikuláša? V tom prípade si dajte záležať na ich výbere. Väčšina tých bežne dostupných neobsahuje čokoládu, ale čokoládovú polevu. Zvyčajne sa nazývajú pochúťkou, cukrovinkou alebo dutou figúrkou z kakaovej hmoty.

●    Ak hľadáte naozaj kvalitnú figúrku Mikuláša, prečítajte si zloženie. Dôležitý je údaj o množstve kakaa, ktorý by mal byť minimálne 50 percent. Zloženie by teda mohlo vyzerať nasledovne: kakaová hmota, trstinový cukor, kakaové maslo a kakaový prášok.

3.    Sušené ovocie s prídavkom cukru a konzervačných látok

Ak dáte do mikulášskeho balíčka sušené ovocie prisladzované cukrom s obsahom konzervačných látok, je to pre detské telíčko pohroma.

●    Aj tu je kľúčové čítať zloženie. Zdravé sušené ovocie neobsahuje žiadne konzervačné látky, ako sú dusičnany či siričitany a už vôbec nie cukor či sladidlá, pretože je prirodzene sladké. Vhodnou voľbou je aj mrazom sušené ovocie.

4.    Čokoládové a orechové nátierky

Jedna z najobľúbenejších orechových nátierok obsahuje cukor, palmový olej a iba 13 percent lieskových orechov. Ide o kombináciu cukrov s nasýtenými tukmi, ktorej by sme sa mali vyhýbať všetci. Nehovoriac o tom, že pre deti je úplne nevhodná.

●    Zdravšou alternatívou čokoládových a orechových nátierok sú kvalitné orechové maslá. Zoženiete aj také, ktoré sú ochutené kakaom.
 
Zdroj foto: freepik.com

5.    Farebné lízanky a cukríky

Okrem toho že farebné lízanky a cukríky obsahujú cukor a jeho lacnejšie alternatívy, sú plné farbív. Bežne sú farbené napríklad karmínovou červenou. Kyselina karmínová sa získava z extraktov košenily z vysušených tiel samičiek hmyzu s názvom Dactylopius coccus. Zvyčajne platí, že ak je cukrovinka farbená karmínom, obsahuje aj konzervant benzoan sodný.

●    Ak už máte neodolateľnú potrebu dať do balíčka lízanky, siahnite po tých z bio produkcie, ktoré obsahujú kvalitné suroviny a sú dosládzané napríklad medom.

6.    Čipsy

Čipsy obsahujú nadmerné množstvo tuku a soli, a predstavujú záťaž pre vyvíjajúci sa detský organizmus. Samozrejme, na trhu nájdete aj také, v ktorých sa nachádza cukor či glutaman sodný.

●    Zdravšiu alternatívu zemiakových lupienkov zrejme nenájdete, preto vám odporúčame vyhnúť sa im úplne.

7.    Pražené a solené orechy

Orechy sú síce zdravé, ale nie pražené a solené, poprípade dochucované rôznymi dochucovadlami. Pražené orechy obsahujú veľa soli i tuku a sú pre deti nevhodné.

●    Orechy do mikulášskeho balíčka patria, ideálne je, ak majú škrupinu a deti si ich samy vylúskajú.

8.    Sladené detské výživy

Menšie deti často dostávajú v mikulášskom balíku detské výživy. Mnohé z nich sú však dosladzované cukrom a obsahujú konzervačné látky.

●    Snažte sa zohnať detskú výživu, ktorá obsahuje iba ovocie, poprípade kyselinu citrónovú ako konzervant a predávajú sa v sklenom obale.
 
Zdroj foto: freepik.com

9.    Kupované medovníky

Problémom pri kupovaných medovníkoch je kvalita použitých surovín. Pozornosť zbystrite vtedy, ak sú plné farieb, pretože to značí použitie potravinárskych farbív. Často obsahujú aj umelé arómy a konzervačné látky.

●    Ak máte trochu času, napečte deťom domáce medovníky s nižším obsahom cukru.

10.    Komerčné keksy a napolitánky

Pri komerčných napolitánkach a keksíkoch je kľúčové čítať zloženie. Spravidla sú kombináciou cukru, nasýtených tukov, farbív, dochucovadiel a konzervantov.

●    Na trhu nájdete aj kvalitné keksy a napolitánky sladené medom či javorovým sirupom. Aj tu je kľúčové čítať etikety. Čím je zoznam ingrediencií kratší, tým lepšie.

Mirka