Cejlónska verzus čínska škorica. Prečo si túto koreninu dopriať denne počas zimy?

Neviete, aký je rozdiel medzi cejlónskou a čínskou škoricou? Prezradíme vám, prečo je dôležité vedieť ich rozlíšiť i správne použiť.

Škorica sa nachádza vo väčšine slovenských domácností počas celého roka, pretože sa s obľubou používa ako korenina do sladkých dezertov. Počas zimy je jednou z typických vôní a chutí Vianoc. Pridáva sa do medovníkov, suchého pečiva i rezov.

Väčšina z nás siahne v obchode po škorici, ktorá sa bežne nachádza medzi koreninami. Spravidla ide o čínsku škoricu (Cinnamomum cassia). Cejlónska, nazývaná aj pravá, škorica (Cinnamomum verum) je dostupná skôr v obchodoch so zdravou výživou.

Tieto dva druhy škorice sa od seba odlišujú farbou, chuťou, vôňou i zdravotnými účinkami. Čo by ste o nich mali vedieť?

Základné rozdiely medzi pravou a čínskou škoricou

  • Cejlónska škorica je pravá škorica, ktorá zvyčajne pochádza zo Srí Lanky alebo Madagaskaru. Často je dostupná v bio kvalite, pretože sa starostlivo pestuje i zbiera.
  • Čínska škorica je bežne dostupná na pultoch v obchodoch a ako napovedá názov, pochádza z Číny, poprípade Indonézie alebo Vietnamu. Jej kvalita sa odvíja od miesta pôvodu.
  • Pravá škorica sa vyznačuje vyššou cenou.
  • Čínska škorica má intenzívnu chuť s výraznejšími tónmi horkosti.
  • Cejlónska škorica chutí sladšie a má jemnú arómu.

 
Zdroj foto: freepik.com

  • Čínska škorica obsahuje veľké množstvo kumarínu, a preto je pri konzumácii vo veľkom množstve spojená s rizikami, ako je poškodenie pečene, prudké zníženie cukru v krvi či dýchacie ťažkosti.
  • Cejlónska škorica obsahuje vyššie množstvo éterického oleja cinnamaldehyd, ktorý pri nadmernej konzumácii dráždi dýchacie cesty. V oboch prípadoch platí, že škoricu treba užívať s mierou.
  • Cejlónska škorica je bohatšia na antioxidanty, s čím sú spojené výraznejšie zdravotné benefity.

3 dôvody, prečo si dopriať škoricu počas zimy

Vysoký obsah antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením oxidačným stresom, nie je ani zďaleka jediný dôvod, prečo si dopriať škoricu počas zimného obdobia. Aké sú ďalšie?

Doplní do tela pestrú paletu dôležitých látok

Škorica je bohatá na betakarotén, ktorý je prekurzorom vitamínu A. Betakarotén sa spája so zlepšením zdravia očí i pokožky. Zastúpený mangán pozitívne vplýva na zdravie kostí. Okrem toho obsahuje zinok, draslík, horčík a vitamín K. Za zmienku stojí aj vláknina. To znamená, že pravidelná konzumácia škorice prispieva k doplneniu dôležitých látok do tela, čím prispieva k jeho správnemu fungovaniu.

V jednej polievkovej lyžici, čo je necelých 8 gramov, škorice sa nachádza 4,1 g vlákniny, viac ako 60 percent odporúčanej dennej dávky mangánu, 6 percent ODD vápnika, 3 % ODD železa a 2 % ODD vitamínu K.
 
Zdroj foto: freepik.com

Bojuje s vírusmi a baktériami

Škorica má prirodzene antibakteriálne, antimikrobiálne, antibiotické a antivírusové vlastnosti. To znamená, že zvyšuje odolnosť tela proti baktériám i vírusom a pomáha telu úspešne s nimi bojovať.

Je skvelou alternatívou cukru

Máte v zime veľkú chuť na sladké? Skúste aspoň čiastočne nahradiť cukor v káve, raňajšej kaši či sladkých dezertoch škoricou. Obsahuje minimum kalórií a čo je dôležité, má príjemne sladkú chuť. Pridaním škorice do sladkých jedál môžete znížiť ich glykemický index.

Mirka